Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Maďarsko nebude testovať všetkých pedagógov, tvrdí odborový zväz

Gergely Gulyás
Gergely Gulyás (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BUDAPEŠŤ - Vládou avizované testovanie zamestnancov vzdelávacích zariadení na nový koronavírus v celom Maďarsku sa nedotkne učiteľov, ktorých školy majú v tomto období len dištančnú výučbu, ani tých, ktoré majú nariadené mimoriadne epidemiologické prázdniny. Povedala vo štvrtok predsedníčka Odborového zväzu pedagógov (PSZ) Zsuzsa Szabóová.

Podľa internetového vydania denníka Népszava predsedníčka PSZ zároveň kritizovala opatrenie vlády, pričom povedala, že testovaní by mali byť všetci zamestnanci škôl, nielen učitelia. Nákazu totiž podľa nej môže do školy zavliecť ktokoľvek, od školníka cez upratovačky až po pracovníkov v kuchyni. Ak im neurobia testy, testy učiteľov budú zbytočné, dodala s tým, že právo na testovanie by mali mať aj učitelia dištančného vzdelávania.

Stredné a odborné školy v Maďarsku fungujú od 11. novembra jeden mesiac dištančne. Podľa údajov operačného štábu sú v súčasnosti nariadené mimoriadne prázdniny v 390 materských školách, na 70 základných školách, pričom vzdelávanie na diaľku prebieha na 34 základných školách a v 448 triedach základných škôl.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Šéf úradu vlády Gergely Gulyás vo štvrtok oznámil, že v piatok sa v sociálnych zariadeniach začne celoštátne testovanie na prítomnosť nového druhu koronavírusu. Gulyás pripomenul, že kabinet minulý týždeň rozhodol, že v sociálnych, zdravotných a vzdelávacích inštitúciách nariadia testovanie na koronavírus. Zdôraznil, že účasť na testovaní bude dobrovoľná.

Viac o téme: ŠkolyTestovaniePedagógoviaMaďarskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu