Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

KORONAVÍRUS V Maďarsku antigénovými testami celoštátne otestujú 370-tisíc ľudí

Koronavírus v Maďarsku
Koronavírus v Maďarsku (Zdroj: SITA/Zoltan Balogh/MTI via AP, file)

BUDAPEŠŤ - V Maďarsku sa v piatok začalo celoštátne testovanie pracovníkov sociálnych zariadení na prítomnosť nového druhu koronavírusu, ktoré bude pokračovať na budúci týždeň v radoch zamestnancov zdravotníckych inštitúcií a školstva. Podľa agentúry MTI o tom v piatok v Budapešti informoval štátny tajomník úradu vlády István György.

Podľa jeho slov testovanie antigénovými rýchlotestami môže dobrovoľne absolvovať takmer 370.000 ľudí pracujúcich v uvedených zariadeniach. Odbery vzoriek sa budú konať na 16.691 miestach po celej krajine. "Pre úspešné splnenie tejto bezprecedentnej úlohy požiadala vláda o pomoc medikov," dodal György s tým, že študenti medicíny budú odoberať vzorky a vyhodnocovať ich.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Účasť na dvojtýždňovom testovaní im zarátajú do kreditu, okrem toho budú mať zabezpečenú stravu a dostanú odmenu 5000 forintov (13,8 eura) za pracovný deň a 7500 forintov (20,8 eura) za víkendový deň. Tieto odmeny nebudú mať zdanené. V uplynulých 24 hodinách pribudlo v Maďarsku 4440 nakazených novým druhom koronavírusu a v súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo 96 ľudí. Celkový počet potvrdených prípadov nákazy dosiahol 165.901, počet úmrtí stúpol na 3568.

Za posledný deň zomreli v Maďarsku aj traja tridsiatnici

Priemerný vek obetí koronavírusu v Maďarsku je 76 rokov, avšak v uplynulých 24 hodinách zomreli i traja tridsiatnici trpiaci aj inými chorobami. Oznámila to v piatok šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby Cecília Müllerová. Podľa spravodajského servera szeretlekmagyarorszag.hu Müllerová ďalej spresnila, že obeťami boli ľudia vo veku 30, 31 a 34 rokov. Všetci z nich mali vážne pridružené ochorenia.

V uplynulých 24 hodinách pribudlo v Maďarsku 4440 nakazených novým druhom koronavírusu a v súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo 96 ľudí. V nemocniciach ošetrujú 7512 pacientov s COVID-19, z ktorých 604 je napojených na pľúcnu ventiláciu. Celkový počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom v Maďarsku dosiahol 165.901, počet obetí na životoch stúpol na 3568.

Viac o téme: TestovanieMaďarskoKoronavírusInfikovaní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu