Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

V Maďarsku pribudlo vyše 3-tisíc infikovaných KORONAVÍRUSOM: Zaznamenali ďalšie úmrtia

Koronavírus v Maďarsku
Koronavírus v Maďarsku (Zdroj: SITA/Zoltan Balogh/MTI via AP, file)

BUDAPEŠŤ - V Maďarsku pribudlo za posledný deň 3334 nakazených novým druhom koronavírusu. V súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo v tomto čase 91 zväčšia starších chronicky chorých pacientov. Informoval o tom v pondelok operačný štáb maďarskej vlády na svojej stránke koronavirus.gov.hu.

V nemocniciach ošetrujú 7461 chorých na COVID-19, z nich 627 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Aktuálne má potvrdenú infekciu 130.722 ľudí, z nich 22 percent pochádza z Budapešti. Nákaza sa v súčasnosti vyskytuje v 90 percentách maďarských obcí a miest. Z ochorenia sa doteraz zotavilo 43.339 osôb.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Od vypuknutia pandémie evidujú v Maďarsku celkom 177.952 prípadov nákazy koronavírusom a 3891 úmrtí súvisiacich s ňou, pričom sedem percent obetí netrpelo žiadnou pridruženou chorobou. Od minulého piatka (20.11) začali v krajine plošne testovať antigénovým testom zamestnancov sociálnych, zdravotných a školských zariadení. V súčasnosti už druhý týždeň platí zákaz nočného vychádzania od 20.00 h do 05.00 h.

Orbán sľubuje, že školy a škôlky zostanú otvorené

Školy, ktoré boli v epidemických podmienkach v Maďarsku otvorené počas uplynulého týždňa, obstáli a je nádej, že sa na tom nič nezmení ani tento týždeň, povedal v pondelok po rokovaní operačného štábu vlády v Budapešti premiér Viktor Orbán. Na videozázname zverejnenom na Facebooku predseda vlády zdôraznil, že cieľom kabinetu je dosiahnuť, aby školy a materské školy nebolo potrebné zatvárať.

Orbán dodal, že tento týždeň bude prebiehať v znamení spustenia cieleného plošného antigénového testovania, ktoré sa bude týkať 47.000 pracovníkov v sociálnych službách a 191.000 pracovníkov vzdelávacích zariadení. "Testovanie bude na dobrovoľnej báze. Do testovania sme zapojili 2000 medikov, ktorí už minulý piatok (20.11.) začali testovať," spresnil premiér podmienky celoštátneho testovania.

Testovanie zamestnancov vzdelávacích zariadení sa však nebude týkať učiteľov v školách, ktoré majú v tomto období len dištančnú výučbu, ani škôl, ktoré majú nariadené mimoriadne epidemiologické prázdniny. Stredné a odborné školy v Maďarsku fungujú od 11. novembra po dobu jedného mesiaca dištančne.

Maďarsko obnovilo vyhradené nákupné hodiny pre seniorov

V Maďarsku vládnym nariadením obnovili vymedzený čas nákupu pre seniorov, aby tak ochránili kategóriu obyvateľstva najviac ohrozenú šírením nového typu koronavírusu. Oznámil v pondelok predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Podobné nariadenie zaviedol maďarský kabinet aj na jar počas prvej vlne epidémie.

Premiér na Facebooku spresnil, že ľudia vo veku nad 65 rokov budú mať vyhradený čas nákupu v pracovných dňoch od 09.00 do 11.00 h, v sobotu a v nedeľu to bude od 08.00 do 10.00 h. To však podľa neho neznamená, že inokedy nemôžu starší spoluobčania nakupovať, ale vo vyhradenom čase v obchodoch nebudú mladší zákazníci.

Viac o téme: úmrtiaMaďarskoKoronavírusInfikovaní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu