Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

AKTUÁLNE V bejrútskom prístave vypukol obrovský požiar: Mesiac po ničivom výbuchu

Bejrút zasiahol ničivý požiar.
Bejrút zasiahol ničivý požiar. (Zdroj: SITA/ AP)

BEJRÚT - Pri výbuchu v libanonskom hlavnom meste Bejrút 4. augusta bolo zabitých viac ako 190 ľudí a viac ako 6 000 zranených. Veľké časti prístavu a okolitých obytných štvrtí boli zničené. V Libanone sa už mesiace opakujú protesty proti politickej elite, ktoré demonštranti obviňujú z korupcie a obohacovania sa.

Hasičom na mieste pomáhali armádne vrtuľníky, ktoré plamene kropili vodou zo vzduchu. Väčšina požiaru je už podľa miestnych činiteľov pod kontrolou. Z miesta stále stúpa dym, je však oveľa redší. Prezident Michel Aún podľa agentúry Reuters uviedol, že požiar mohla spôsobiť sabotáž, technická chyba alebo nedbanlivosť. "V každom prípade, je nutné čo najskôr zistiť príčinu (požiaru) a postaviť vinníkov pred spravodlivosť," uviedol prezident.

V meste vypukla panika, pretože si ľudia pripomenuli výbuch veľkého množstva dusičnanu amónneho, ktorý 4. augusta zničil prístav aj priľahlé štvrte. O život prišlo vyše 190 ľudí a zranilo sa vyše 6500 osôb. Tisíce obyvateľov hlavného mesta sa nemôžu kvôli zničeným domom vrátiť domov.

Stĺp dymu stúpajúceho dnes z prístavu bolo vidieť z mnohých častí mesta a ľudia začali okamžite obvolávať svojich známych, aby ich upozornili na nové nebezpečenstvo. Červený kríž oznámil, že tentoraz výbuch nehrozí a že nebol ani nikto zranený. Iba niekoľko ľudí sa nadýchalo dymu.

Na Twitteri kolujú videá zo zničeného prístavu. Na záznamoch je vidieť obrovský požiar presne na mieste, kde sa začiatkom augusta nachádzalo epicentrum obrovskej detonácie.

Hovorca civilnej obrany pre nemeckú tlačovú agentúru uviedol, že v prístave začal horieť sklad s olejom a pneumatikami. Spočiatku tiež neexistovali informácie o možných obetiach.

Príčina ohňa zatiaľ nie je známa. Riaditeľ prístavu povedal v rozhovore s miestnou televíznou stanicou, že horí na mieste, kde boli uskladnené pneumatiky a potravinový olej. "Horieť začali nádoby s olejom a od nich sa potom plamene rozšírili na pneumatiky. Príčinou je buď to, že je horúco alebo nejaké pochybenia. Je príliš skoro na to, aby sme si boli istí," dodal. Agentúra AFP s odvolaním na oznámenie Medzinárodného výboru Červeného kríža napísala, že požiar zasiahol aj skladisko Červeného kríža.

Očití svedkovia uviedli, že veľa ľudí opustilo svoje štvrte blízko prístavu. Armáda tiež vyzýva obyvateľov na evakuáciu, informuje denník „The Daily Star“.

Zasahuje hasičský zbor. Armáda použila vrtuľníky, ktoré nad miestom požiaru zhadzovali vodu zo vzduchu. Očití svedkovia uviedli, že ľudia v okolí v panike utiekli. Video na sociálnych sieťach ukazovalo pracovníkov, ktorým dochádzajú prístavy.

Štátny zástupca nariadil vyšetrovanie príčiny požiaru. Mnoho Libanončanov je teraz podľa Reuters frustrovaných z toho, že im neboli oznámené predbežné závery z vyšetrovania augustového výbuchu. Carmen Gehaová, ktorá vyučuje na Americkej univerzite v Bejrúte, uviedla, že požiar je ďalším dôkazom pochybenia vládnucich elít, ktoré roky trvajúcou korupciou a zlým vedením uvrhli Libanon do krízy.

Nevieme nájsť pokoj

V službe krátkych správ používateľ napísal o záznamoch: „Obrovský požiar v oblasti prístavu spôsobuje paniku v celom Bejrúte. Nevieme nájsť pokoj.“ Čo presne spôsobilo požiar, je stále nejasné.

Šéf libanonského Červeného kríža George Kettaneh zas uviedol, že vo štvrtok sa v dôsledku plameňov neobávajú obáv z ďalšieho výbuchu. Povedal, že nedošlo k žiadnym zraneniam, aj keď niektorí z ľudí v dôsledku toho trpeli dýchavičnosťou.

Viac o téme: PožiarVýbuchPrístavBejrút
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu