Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Práce v Bejrúte sa nezatavili: Armáda odstránila z prístavu viac ako tonu pyrotechniky

Výbuch v Bejrúte
Výbuch v Bejrúte (Zdroj: SITA/AP Photo/Hussein Malla)

BEJRÚT - Pri obhliadke prístavu v Bejrúte, ktorý bol pred vyše mesiacom zničený obrovským výbuchom, sa našlo 120 škatúľ s 1300 kilogramami zábavnej pyrotechniky. Armádni ženisti ju následne zneškodnili. O náleze z piatku v sobotu informovala agentúra Reuters.

Zábavná pyrotechnika sa našla pri obhliadke prístavu, ktorý bol 4. augusta zničený obrovským výbuchom. Explózia si vyžiadala viac ako 190 obetí na životoch. Predpokladá sa, že v prístavnom sklade vybuchlo 2750 ton vysoko explozívneho dusičnanu amónneho, ktorý tam bol roky zložený v nevyhovujúcich podmienkach.  

Reuters pripomenul, že libanonská armáda 3. septembra informovala o náleze ďalšej 4,35 tony dusičnanu amónneho, a to neďaleko vstupu do prístavu. O týždeň neskôr zasa vypukol v prístave rozsiahly požiar, ktorý obyvateľov mesta opäť vystrašil. Horelo v sklade s pneumatikami, olejom a potravinami. Explózia z augusta, z ktorej ľudia vinia vládu a jej nedôslednosť, viedla k demisii kabinetu premiéra Hassána Dijába. Vystriedal ho Mustafá Adíb, ktorý zatiaľ zloženie svojej vlády neohlásil.

Viac o téme: PyrotechnikaPrístavLibanonBejrút
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu