Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Ďalší brutálny zásah amerických policajtov: VIDEO Neozbrojenému černochovi vypálili do chrbta niekoľko striel

Polícia postrelila Afroameričana Zobraziť galériu (6)
Polícia postrelila Afroameričana (Zdroj: FB/Justice for Jacob Blake, YouTube/ABC7)

WISCONSIN - Policajti v americkom štáte Wisconsin v nedeľu večer vypálili niekoľko striel do chrbta černocha, ktorý nastupoval do auta v meste Kenosha. Muž je podľa wisconsinského guvernéra Tonyho Eversa hospitalizovaný a jeho stav je vážny. Po incidente sa do ulíc mesta vydalo protestovať niekoľko stoviek ľudí. Polícia proti demonštrantom použila slzný plyn. V meste už bola nasadená národná garda a zavedený zákaz vychádzania.

Evers postreleného identifikoval ako 29-ročného Jacoba Blakea. Incident sa stal v nedeľu okolo 17:00 miestneho času (24:00 SELČ) a Blake bol v ťažkom stave prevezený do nemocnice v Milwaukee. Podľa strohého vyhlásenia polície v Kenoshe muži zákona zasahovali v prípade "domáceho sporu".

Postrelenie Blakea vyvolalo v meste Kenosha už v nedeľu večer vlnu protestov. Protestujúci zapaľovali autá, rozbíjali okná a na policajtov hádzali kamene. Davu čelili policajti zo zásahovej jednotky a do blízkosti mestských úradov boli rozmiestnené vozidlá špeciálnych jednotiek. Podľa agentúry AP policajti na niekoľkých miestach ľudí rozháňali slzným plynom.

Ďalší brutálny zásah amerických
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Morry Gash)

Protesty pokračovali aj v pondelok

Guvernér Evers vyzval v pondelok demonštrantov na pokojné protesty a oznámil, že do mesta povolal 125 príslušníkov Národnej gardy, aby pomohli miestnej polícii pri "ochrane kritickej infraštruktúry" a v zaistení bezpečných protestov.

Úrady v meste tiež vyhlásili nočný zákaz vychádzania platný od pondelka 20.00 h miestneho času (3.00 h SELČ) do utorka 7.00 h (14.00 h SELČ). 

Ďalší brutálny zásah amerických
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/David Goldman)

Brutálny zásah polície zachytila kamera

Incident bol zaznamenaný na videu, na ktorom je vidieť, ako traja policajti namierili svoje zbrane na muža, ktorý obchádzal zaparkované auto SUV. Keď otvoril dvere na strane vodiča a nahol sa dovnútra, chytil ho jeden policajt za tričko a vystrelil. Z videa je zrejmé, že celkovo padlo najmenej sedem výstrelov, ale nie je jasné, koľko ľudí strieľalo či koľko striel muža zasiahlo.

UPOZORNENIE! Video nie je vhodné pre maloletých a citlivé povahy.

Otec Jacoba Blakea pre denník Chicago Sun-Times uviedol, že jeho syna postrelili osemkrát a že má v tele "osem dier". Povedal, že je ochrnutý od pása nadol.

Evers vydal ešte v nedeľu večer kritické vyhlásenie, v ktorom uvádza, že "aj keď nie sú ešte známe všetky detaily, je isté, že nejde o prvého černocha alebo človeka, ktorého policajti tohto štátu alebo krajiny postrelili, poranili alebo nemilosrdne zabili".

Prípad vyšetruje wisconsinské ministerstvo spravodlivosti, ktoré zatiaľ uviedlo len to, že zasahujúci policajti boli postavení mimo službu, čo je štandardný postup v podobných prípadoch. Demokratický guvernér Wisconsinu Tony Evers streľbu odsúdil. Podľa miestnej tlače boli v aute traja Blakeovi synovia.

Jacob Blake
Zobraziť galériu (6)
Jacob Blake  (Zdroj: FB/Justice for Jacob Blake)

Samotná polícia informovala, že jej príslušníci na mieste zasahovali v súvislosti s nahláseným "domácim sporom". Úrady neuviedli, či bol Blake ozbrojený. Svedkovia incidentu povedali miestnemu denníku The Kenosha News, že Blake sa pokúšal zastaviť spor prebiehajúci medzi dvoma ženami.

Muž, ktorý video natočil, povedal, že polícia na Blakea kričala, aby odhodil nôž, avšak podľa jeho slov Blake pri sebe žiaden nôž nemal.

Fakt, že v aute boli tri Blakeove deti, potvrdila aj partnerka zraneného muža, Laquisha Bookerová. „Ten muž ho jednoducho chytil za tričko... a začal strieľať. A deti sediace vzadu kričali,“ uviedla Bookerová v rozhovore s miestnou televíznou stanicou WTMJ-TV.

Situácia v USA eskaluje! VIDEO Zasahovali vojaci: Obete i zranení pribúdajú, do davu vrazili policajné autá

Ako uviedla agentúra AP, nedeľné scény z Winsconsinu pripomínali protesty proti rasovej nespravodlivosti, ktoré nasledovali po úmrtí černocha George Floyda po brutálnom zatýkaní v máji v Minneapolise.

Viac o téme: PolíciaWisconsinZásahJacob Blake
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu