Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Smrtiaci vírus desí celý svet, prvá nákaza z polievky: Nechutné VIDEO! Netopier ako delikatesa

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Kin Cheung, Repro foto Twitter/Katie Hopkins)

PEKING - Nový kmeň koronavírusu, ktorý sa objavil minulý mesiac v stredočínskom meste Wu-chan, má na svedomí desiatky obetí, nakazených je viac ako 830 ľudí a spôsobil zablokovanie mesta s 11 miliónmi obyvateľov. Nových opatrení stále pribúda a čínske úrady pristupujú aj k uzatváraniu aj ďalších miest. Najnovšie sa médiámi a sociálnymi sieťami šíria šokujúce videá.

Nechutné zábery, ktoré ukazujú, ako Číňanka konzumuje celého netopiera v luxusnej reštaurácii, obleteli viaceré médiá. Virálne sa stale hlavne kvôli tomu, že Čína je pustošená novým smrtiacim vírusom, o ktorom vedci predpokladajú, že pochádza z lietajúcich cicavcov. Prvé z videí ukazuje mladú ženu, ktorá sa paličkami snaží zjesť netopiera, pričom vidno, ako hryzie jedno z jeho krídeľ. Vo videu počuť muža, ako dievčine hovorí, aby jedla mäso a nejedla kožu. „Mala by si jesť mäso na chrbte,“ dodáva.

Druhé video ukazuje desivého netopiera "s úsmevom" umiestneného vo veľkej miske vývaru. Popredný čínsky virológ, ktorý v roku 2003 pomohol vyrovnať sa s epidémiou SARS v Ázii, varoval, že nový kmeň smrteľného koronavírusu z Číny by mohol viesť k prepuknutiu choroby najmenej 10-krát horšej ako bola pri zdravotnej kríze pred 17 rokmi.

Netopiere sa používajú aj v tradičnej čínskej medicíne na liečenie mnohých chorôb vrátane kašľa, malárie a kvapavky. Podľa starodávneho čínskeho medicínskeho diela Ben Cao Gang Mu sa tiež predpokladá, že výkaly zvieraťa dokážu liečiť očné choroby. 

Mesto Wu-chan uzavreli, obyvatelia vykúpili ochranné rúška

Čínske úrady v snahe zabrániť šíreniu vírusu uzavreli mesto Wu-chan, ktoré je piate najväčšie v krajine, a svetové médiá v tejto súvislosti hovoria o bezprecedentnom kroku. Do Wu-chan, kľúčového obchodného a dopravného centra v čínskom vnútrozemí, nejazdia linkové autobusy ani trajekty, prerušená bola prevádzka mestskej hromadnej dopravy, z mesta nemožno odcestovať vlakom ani lietadlom.

Smrtiaci vírus desí celý
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/The Paper via AP)

Odvolané boli verejné podujatia, ako sú divadelné predstavenia alebo výstavy. Ľudia majú vonku chodiť v ochranných maskách a úrady ich požiadali, aby mesto neopúšťali, pokiaľ to nie je nutné. Podobné opatrenia prijalo aj niekoľko ďalších miest ležiacich v rovnakej časti Číny ako Wu-chan. Agentúra Reuters s odvolaním sa na úrady uviedla, že nový koronavírus sa na ľudí preniesol od divokej zveri, ktoré sa nelegálne predávala vo wu-chanské tržnicu s morskými produktmi.

Smrtiaci vírus desí celý
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Chinatopix via AP)

Podľa svetových médií obyvatelia Wu-chan vykúpili v obchodoch potraviny a ochranné rúška, na uliciach bolo počas dňa len málo chodcov a množstvo rodín zrušilo návštevy súvisiace s oslavami lunárneho Nového roka, ktorý pripadá na 25. januára.

Smrtiaci vírus desí celý
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Kin Cheung)

Verejné oslavy naplánované na túto sobotu zrušil Peking. Týka sa to aj tradičných pútí. Úrad čínskej metropoly pre turistiku uviedol, že sa tým snaží obmedziť zhromažďovanie ľudí a že zdravie má prednosť
Viac o téme: PolievkaNetopierČínaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu