Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO českej novinárky o čiernom dni: Kurdi a Asad sa spojili proti Turecku, vojna vstupuje do ďalšej krvavej fázy

Miestni obyvatelia vítali sýrskych vládnych vojakov v meste Tal Tamr. Zobraziť galériu (5)
Miestni obyvatelia vítali sýrskych vládnych vojakov v meste Tal Tamr. (Zdroj: SITA/AP/SANA)

BRATISLAVA - Aj keď si možno mnohí myslia, že sa ich to, čo sa deje v Sýrii, absolútne netýka, pravda je taká, že keby prebiehajúce udalosti videli na vlastné oči, nenechalo by ich to chladnými. Bojovať ako civilista o holý život a nevedieť, odkiaľ príde smrtiaca rana, je niečo, čo by nechcel zažiť hádam nik. Česká novinárka a humanitárna pracovníčka Markéta Kutilová zverejnila z nedele na pondelok vo svojom profile na sociálnej sieti opis toho, čo sa práve odohráva v Sýrii po útoku Turecka na sever krajiny.

Trump nariadil stiahnutie Američanov zo severu Sýrie: Erdogana zbrojné embargá nezastavia

"Kurdi sa dohodli s Asadom a Ruskom a púšťajú ich na svoje územie. Kurdsko-arabské jednotky SDF (Sýrske demokratické sily, pozn. red.) budú súčasťou Sýrskej arabskej armády - budú jej 5. batalion. Toto rozhodnutie padlo v dôsledku tureckej vojenskej invázie na sever Sýrie, ktorú umožnili USA. Asadov režim ešte dnes v noci prevezme mestá Manbič a Kobaní. A pravdepodobne i mesto Kámišlí. Všetci novinári sa odtiaľ evakuujú, nejde internet. Jednotky SDF vyzývajú k pokoju. Na uliciach nie je ani noha, všetko je zatvorené. Toto bude ťažká noc. Američania odchádzajú. Už vypratali aj pozície v Kobaní," napísala Markéta Kutilová.

Podľa nej však toto nie je ani zďaleka koniec vojny. "Kto celkom iste ešte nie je spokojný, je práve Erdogan (turecký prezident, pozn. red.). Ten už vyhlásil, že bude bojovať aj proti Asadovi a Kurdom (aj Rusku a Iránu). Podľa zmluvy medzi Asadom a Kurdmi budú bojovať proti Turecku spoločne. Cieľom je vyhnať Turecko z celej Sýrie - teda aj z miest Džarabulus, Al Báb a z celej oblasti Afrín. Navyše na rôznych miestach Sýrie znovu útočí Islamský štát. Vojna v Sýrii a jej porciovanie vstupujú do ďalšej krvavej fázy. Dnes je čierny deň pre celý región," dodala Kutilová.

Asadove sily postujú na sever

Sýrske vládne jednotky vstúpili v pondelok ráno do mesta Tal Tamr, ktoré sa nachádza na severe Sýrie blízko tureckých hraníc. Informovala o tom v pondelok sýrska vládna tlačová agentúra SANA. Dodala, že sýrska armáda sa presunula do tejto oblasti, aby "čelila tureckej agresii". V agentúrnej správe sa konštatuje, že miestni obyvatelia vládnych vojakov vítali. V správe sa neuvádza, z akej lokality sa vládni vojaci presunuli.

VIDEO českej novinárky o
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/SANA)

Presun vládnych síl smerom k mestu Tal Tamr prišiel deň po tom, čo sýrski Kurdi oznámili, že sa s velením sýrskych vládnych síl dohodli na tom, že im vládni vojaci pomôžu odraziť tureckú inváziu. Ako konštatovala agentúra AFP, ide o hlavný prelom v budovaní spojenectiev, ku ktorému došlo po tom, čo prezident USA Donald Trump v nedeľu nariadil odsun všetkých amerických jednotiek z pohraničného priestoru na severe Sýrie.

VIDEO českej novinárky o
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP/Lefteris Pitarakis)

Američania sa sťahujú

Americký minister obrany Mark Esper v nedeľu neuviedol presný počet amerických vojakov, ktorí sever krajiny opustia, no povedal, že väčšina z 1000 príslušníkov sa z oblasti stiahne tak rýchlo, ako to bude možné. Turecko podľa Espera plánuje rozšíriť útoky ďalej smerom na juh a na západ.

Turecké ministerstvo obrany v nedeľu oznámilo, že počas ofenzívy proti kurdským bojovníkom v Sýrii získalo pod kontrolu strategicky významnú diaľnicu. Turecko takisto uviedlo, že sa spolu so spojencami zmocnilo sýrskeho mesta Tal Abjad, ktoré leží na hraniciach, uviedla agentúra AFP.

VIDEO českej novinárky o
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Baderkhan Ahmad)

Turecko a žoldnieri

"Turecká armáda si najala na špinavú prácu v Sýrii žoldnierov - sú to najmä rôzne islamistické skupiny bojujúce v Sýrii proti Asadovi. To, čo teraz predvádzajú, nie je o nič lepšie, než robil Islamský štát. Podľa rôznych správ je medzi týmito žoldniermi mnoho islamistov a bývalých bojovníkov IS. Keď robilo Turecko nábor žoldnierov, prihlásilo sa ich 12000. Turecko ich použilo, už keď vlani zaútočilo na Afrín v Sýrii. Tam títo žoldnieri vraždili, rabovali... rovnako ako teraz," doplnila v pondelok na sociálnej sieti Markéta Kutilová.

Viac o téme: OfenzívaTureckoSýriaInvzáciaMarkéta Kutilová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu