Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Turecko neprestajne ničí Sýriu: Do ďalšieho mesta vstúpili na pomoc sýrske jednotky

(Zdroj: SITA/AP/Lefteris Pitarakis)

BEJRÚT - Severosýrske Kobani sa v stredu večer stalo ďalším významným mestom kontrolovaným Kurdmi, do ktorého vstúpila sýrska armáda. O príchode sýrskych vojakov, ktorí do mesta vstúpili tesne po zotmení, informuje agentúra The Associated Press (AP) s odvolaním sa na obyvateľov mesta, a potvrdilo ho aj Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR). Práve Kobani sa stalo v januári 2015 prvým mestom, ktoré kurdské jednotky za podpory letectva americkej armády oslobodili spod nadvlády teroristickej siete Daeš.

Už v utorok sýrska armáda vstúpila aj do severosýrskeho mesta Manbídž, ktoré je strategickým bodom vo vojne medzi Tureckom a sýrskymi Kurdmi. Prítomnosť sýrskych vojakov v mestách doteraz ovládaných Kurdmi umožnila dohoda o spolupráci medzi sýrskou vládou a Kurdmi, voľakedajšími nepriateľmi, ktorú sa podarilo dosiahnuť v nedeľu.

Z Manbídžu aj Kobani sa v minulých dňoch stiahla americká armáda, napriek tomu, že na kurdské územia v Sýrii útočia turecké vojská. Kurdi pritom boli v posledných rokoch najvernejšími spojencami USA v boji proti Islamského štátu a práve Kurdi mali na porážke tohto teroristického hnutia najväčšiu zásluhu.

Hoci turecký prezident Recep Tayyip Erdogan deklaruje, že sa v boji proti Kurdom, ktorých označuje paušálne za teroristov, nezastaví pred ničím, je otázne, či sa mu bude chcieť ísť do otvoreného stretu so sýrskou armádou.

Viac o téme: VojaciTureckoSýriaDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu