Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Škandál kanadského premiéra: Zverejnili jeho FOTO spred 18 rokov. Čo to má, preboha, na sebe?

Justin Trudeau
Justin Trudeau (Zdroj: SITA/AP)

TORONTO - Kampaň kanadského premiéra Justina Trudeaua pred októbrovými voľbami poznačilo zverejnenie 18 rokov starej fotografie, na ktorej má zatmavenú tvár. Čiernobiely záber, ktorý zverejnil časopis Time, pochádza z karnevalu s arabskou tematikou zorganizovaného na škole, kde Trudeau učil. Má na ňom mejkapom na tmavo natretú tvár, krk a ruky a na hlave turban.

Škandál v kráľovskej rodine: Princ Andrew obvinený zo zneužívania u Epsteina

Fotografia pochádza z ročenky elitnej súkromnej školy West Point Grey Academy, kde súčasný kanadský premiér pôsobil pred vstupom do politiky. Je z večierka na tému arabskej zbierky rozprávok Tisíc a jedna noc.

Trudeau uviedol, že svoje správanie "hlboko ľutuje" a že si mal lepšie uvedomiť, čo robí. Uznal, že fotografia je rasistická a "nemal to robiť".

Agentúry sa zhodujú na tom, že táto fotografia bude príťažou pre premiérovu Liberálnu stranu v kampani pred voľbami vyhlásenými na 21. októbra. Agentúra Reuters pripomína, že súčasný kanadský premiér sa doteraz vďaka svojej progresívnej politike tešil obdivu liberálov z celého sveta. Kanada napríklad prijala viac utečencov než Spojené štáty a Trudeau často hovorí o potrebe bojovať proti rasovej diskriminácii. Traja dôležití ministri v jeho vláde majú indické korene.

Andrew Scheer, predseda konzervatívcov a líder kanadskej opozície, povedal, že ho fotografia "mimoriadne šokovala a sklamala".

"Ľudia, ktorí fotografiu uvidia, si spomenú na všetky situácie, kedy si z nich niekto robil srandu (...), kedy boli urážaní a kedy mali pocit menejcennosti kvôli tomu, kto sú," vyhlásil v reakcii na zverejnenie snímky predseda stredoľavej Novej demokratickej strany Jagmeet Singh, ktorý je sikh a nosí turban.

Podľa Nelsona Wisemana, profesora politológie z univerzity v Toronte, zverejnenie fotografie zrejme neprivedie ľudí k zmene voličských preferencií. "Nemyslím si, že toto bude pre voľby rozhodujúce, ale škandálu sa určite dostane niekoľko dní veľkej mediálnej pozornosti," povedal agentúre AP Wiseman. Dodal, že rasové otázky hrajú väčšiu úlohu v Spojených štátoch ako v Kanade. "Liberáli môžu samozrejme voľby prehrať - určite si nepovedú tak dobre ako v roku 2015 - ale toto nie je typ škandálu, kvôli ktorému by sa voliči presunuli ku konzervatívcom," dodal.

Nejde o prvý škandál okolo Trudeaua v poslednom čase. V auguste vyšlo najavo, že premiér vyvíjal neprípustný tlak na vládnych činiteľov, aby zabránili vyšetrovaniu veľkej stavebnej firmy.

Viac o téme: FotografiaŠkandálJustin Trudeau
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu