Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Škandál v kráľovskej rodine: Princ Andrew obvinený zo zneužívania u Epsteina

Andrew mal mať s Virgionou pomer ešte keď mala iba 17.
Andrew mal mať s Virgionou pomer ešte keď mala iba 17. (Zdroj: SITA, Radar Online)

WASHINGTON - Virginia Robertsová Giuffreová vyhlásila, že bola niekoľkokrát nútená k sexu s britským princom Andrewom. Malo sa tak stať u amerického finančníka a už v minulosti odsúdeného pedofila Jeffreyho Epsteina. V utorok o tom informovala spravodajská stanica Sky news.

Giuffreová sa pre médiá vyjadrila pred súdnou sieňou v New Yorku po tom, ako viac než 20 žien vypovedalo, že sa stali obeťami zneužívania zo strany Epsteina - dlhoročného priateľa princa Andrewa. Giuffreová podľa dokumentov floridského súdu vyhlásila, že mala pohlavný styk s Andrewom "trikrát, z toho raz na orgiách v Londýne", u Epsteina doma, ako aj na orgiách, ktoré sa odohrali na finančníkovom súkromnom ostrove v Karibiku.

Giuffreová mala v čase incidentov len 17 rokov a teda podľa zákonov štátu Florida nedosiahla legálny vek spôsobilosti k pohlavnému styku. Na margo princa Andrewa údajná obeť povedala, že on "vie čo urobil", pričom dúfa, že "sa k tomu prizná". Princ Andrew v sobotu odmietol tvrdenia, že sa podieľal na trestných činoch sexuálnej povahy, ktorých sa údajne dopúšťal jeho niekdajší priateľ a odsúdený pedofil Jeffrey Epstein.

V dlhom vyhlásení Buckinghamského paláca princ Andrew (59) zopakoval, že také správanie by nikdy neschvaľoval, nepodporoval a ani sa na ňom nepodieľal". Podľa svojich slov chce "objasniť fakty" okolo jeho "bývalého priateľstva" s americkým finančníkom. Potvrdil, že sa Epsteinom prvýkrát stretol v roku 1999. Spresnil, že ho vídaval len veľmi zriedka, najviac dvakrát do roka.

Uviedol, že počas tohto krátkeho obdobia "nemal podozrenie, ani nebol svedkom" žiadneho Epsteinovho správania, ktoré viedlo k jeho zatknutiu. Princ Andrew, druhý syn a tretie dieťa britskej kráľovnej Alžbety II., oľutoval, že sa s Epsteinom stretol po jeho prepustení z väzenia v roku 2010 a označil to za "chybu". Zároveň vyjadril hlboký súcit so všetkými, ktorých Epsteinove správanie zasiahlo.

"Jeho samovražda zanechala mnoho nezodpovedaných otázok," dodal s tým, že prípad by sa mal nejako uzavrieť. Nedeľník Mail on Sunday a ďalšie britské médiá zverejnili videozáznam zhotovený 6. decembra 2010, na ktorom vidno princa Andrewa, ako sa v pootvorených dverách Epsteinovho newyorského domu lúči s odchádzajúcou mladou ženou.

Video bolo nakrútené po tom, čo v roku 2008 Epsteina odsúdili za navádzanie maloletých na prostitúciu a odpykal si 13 mesiacov väzenia. Epsteina (66) zatkli 6. júla. Samovraždu spáchal 10. augusta v cele newyorskej väznice, kde čakal na súdny proces. Najnovšie bol totiž obvinený z obchodovania s neplnoletými dievčatami a zo založenia zločineckej siete.

Epstein vinu popieral. V prípade usvedčenia mu hrozilo 45 rokov väzenia. Ešte v roku 2008 uzavrel štátny prokurátor s Epsteinom kontroverznú dohodu o vine a treste. Finančník sa vtedy priznal, že pre svojich klientov zabezpečoval neplnoleté prostitútky, za čo strávil rok vo floridskom väzení.

 

Viac o téme: ZneužívanieJeffrey EpsteinBritský princ AndrewVirginia Robertsová Giuffreová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu