Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Sviatok demokracie v Kanade: Parlamentné voľby korisťou liberálov, Trudeau má o čom premýšľať

V kanadských parlamentných voľbách podľa odhadov zvíťazili liberáli Zobraziť galériu (2)
V kanadských parlamentných voľbách podľa odhadov zvíťazili liberáli (Zdroj: SITA/AP/Sean Kilpatrick/The Canadian Press)

OTTAWA - Liberálna strana Kanady vládnuceho premiéra Justina Trudeaua zvíťazila v pondelkových parlamentných voľbách, vyplýva zo zhodných odhadov hlavných kanadských televízií. Podľa verejnoprávnej CBC sa jej však nepodarilo získať väčšinu kresiel v dolnej komore parlamentu. Podľa predbežných výsledkov liberáli vyhrali alebo vedú v 145 z celkovo 338 volebných obvodov, čo nebude stačiť na zostavenie väčšinovej vlády.

Opoziční konzervatívci vedení Andrewom Scheerom vedú v 107 volebných obvodov. Na sformovanie druhej väčšinovej vlády by Trudeau v 338-člennom parlamente potreboval získať 170 kresiel. V prípade vytvorenia menšinovej vlády bude pri schvaľovaní legislatívy v parlamente potrebovať podporu opozičných ľavicových strán. Hlasovacie miestnosti sa vo všetkých šiestich časových pásmach krajiny už zatvorili.


Príďte do Štúdia L+S.


Približne 27,4 milióna oprávnených kanadských voličov vyberalo 338 členov parlamentu po napätej a niekedy až nenávistnej predvolebnej kampani. Tá trvala približne 40 dní. V septembri sa napríklad objavili fotografie spred 20 rokov, na ktorých mal Trudeau počas večierku s názvom Arabské noci na škole, kde v tom čase učil, tvár zafarbenú na čierno. Samotný Trudeau sa za "rasistický" mejkap ospravedlnil.

Kanaďania odmietli vo voľbách negativitu

Americký prezident Donald Trump zablahoželal v utorok skoro ráno kanadskému liberálnemu premiérovi Justinovi Trudeauovi, pretože po pondelkových parlamentných voľbách v Kanade sa udržal pri moci, aj keď v parlamente získal len menšinu. "Blahoželám Justinovi Trudeauovi k úžasnému a ťažko vybojovanému víťazstvu. Kanada je dobre spravovaná," napísal Trump na Twitteri. "Teším sa na spoluprácu s Vami pri zlepšovaní oboch našich krajín!"

Donald Trump
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik)

Najviac kresiel v kanadskom 338-člennom parlamente získala Trudeauova Liberálna strana Kanady, ktorá bude mať šancu zostaviť vládu - nemá však väčšinu kresiel, čo znamená, že sa bude musieť spoliehať na nejakú opozičnú stranu, ak chce zostať pri moci. Informovali o tom tlačové agentúry Reuters a AP.

Jagmeet Singh, líder kanadskej Novej demokratickej strany, oznámil, že premiérovi Trudeauovi už tiež zagratuloval. Dodal, že bude konštruktívnym účastníkom v novom parlamente. Trudeau sa podľa očakávania bude spoliehať v parlamente práve na ľavicovú Novú demokratickú stranu a zákony z času na čas schvaľovať s jej podporou. Premiér Trudeau vyhlásil, že Kanaďania odmietli rozdelenosť spoločnosti a negatívne nálady a zvolili si progresívny program.

Viac o téme: VoľbyKanadaJustin Trudeau
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu