Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Johnson by ako premiér prišiel so zmenami: Ako prvé by dosiahol dohodu s USA

Boris Johnson
Boris Johnson (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Dunham)

LONDÝN - Ak sa Boris Johnson stane budúcim šéfom britskej vlády, chcel by sa čo najskôr stretnúť s prezidentom USA Donaldom Trumpom, aby s ním diskutoval o podobe budúcej obchodnej dohody, ktorá by mala upraviť vzťahy medzi Spojenými štátmi a Britániou po tzv. brexite. V nedeľu o tom napísal britský denník The Times s odvolaním sa na nemenovaného prívrženca bývalého starostu Londýna.

"Kľúčom k celej veci sú Spojené štáty. Ak sa nám podarí s USA uzavrieť obchodnú dohodu, budeme schopní veľmi rýchlo uzavrieť aj ďalšie dohody," citovali noviny Johnsonovho stúpenca. Ak sa bývalý britský minister zahraničných vecí stane premiérom, je čo najskôr pripravený odcestovať do Spojených štátov s cieľom dosiahnuť obchodnú dohodu ešte pred dátumom vystúpenia Británie z Európskej únie, ktorý je stanovený na 31. októbra 2019. 

Britská premiérka Theresa Mayová a jej manžel Philip odídu z premiérskeho bytu na ulici Downing Street 24. júla a Mayovej miesto nahradí Boris Johnson alebo Jeremy Hunt. Konzervatívna strana práve hlasuje o svojom novom lídrovi a zároveň premiérovi. Brexit, pôvodne naplánovaný na 29. marca, bol už dvakrát odložený vzhľadom na nesúhlas britského parlamentu s dohodou o brexite v podobe, v akej ju vyrokovala Mayová. 

Viac o téme: Donald TrumpBoris Johnson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu