Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Erdoganovej strane sa nepozdávajú výsledky volieb: V Istanbule prepočítajú všetky hlasy

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/Presidential Press Service via AP, Pool)

ISTANBUL - Turecká vládna Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) v nedeľu oznámila, že sa obráti na ústrednú volebnú komisiu a bude žiadať prepočítanie všetkých hlasov odovzdaných v komunálnych voľbách v meste Istanbul. Agentúra AFP uviedla, že hlasovacie lístky sa prepočítavajú už vo viacerých z celkovo 39 volebných obvodov Istanbulu.

Ešte v sobotu pritom hovorca AKP Ömer Čelik informoval, že AKP bude akceptovať výsledky komunálnych volieb bez ohľadu na to, kto bude po prerátaní hlasov v Istanbule a Ankare vyhlásený za víťaza. Hoci AKP, ktorej členom je aj prezident Recep Tayyip Erdogan, získala spolu so svojím koaličným partnerom v komunálnych voľbách minulú nedeľu celkovo viac ako 50 percent hlasov, porážka jej kandidátov na post primátorov v hlavnom meste, ako aj ekonomickom centre krajiny, by pre ňu predstavovala zásadný neúspech.

Komunálne voľby v Turecku boli vnímané ako test podpory Erdoganovi v situácii, keď štát s 81 miliónmi obyvateľov čelí hospodárskej recesii s dvojcifernou infláciou, rastúcim cenám potravín a vysokej miere nezamestnanosti. Erdogan a AKP zvíťazili v každých voľbách od roku 2002, keď sa táto strana dostala k moci. Podľa analytikov súvisí výsledok nedeľňajších komunálnych volieb práve s ekonomickou stagnáciou Turecka.

Viac o téme: Komunálne voľbyTureckoIstanbulRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu