Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Erdogan: Voľby starostu Istanbulu by mali byť zrušené

Recep Tayip Erdogan
Recep Tayip Erdogan (Zdroj: SITA/AP/Burhan Ozbilici)

ANKARA - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval úrady na zrušenie minulotýždňových volieb starostu v Istanbule z dôvodu údajných nezrovnalostí. Informovala o tom v stredu agentúra AFP s odvolaním sa na miestne médiá.

Pri návrate z cesty do Moskvy uviedol, že jeho vládna strana využije právo na odvolanie a bude poukazovať na nezrovnalosti "až do konca". Ako príklad uviedol, že v niektorých oblastiach nezákonne dohliadali na hlasovacie urny osoby, ktoré neboli štátnymi úradníkmi.

Erdoganova vládna Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) v utorok oznámila, že požiada o opakovanie volieb starostu Istanbulu. Podpredseda strany Ali Ihsan Yavuz konštatoval, že došlo k "významným udalostiam a situáciám", ktoré ovplyvnili výsledok volieb. Jeho strana využije právo na "mimoriadne odvolanie", uviedol po tom, ako turecká ústredná volebná komisia odmietla žiadosť o úplné prepočítanie hlasov vo voľbách starostu Istanbulu.

Hoci AKP získala spolu so svojím koaličným partnerom v komunálnych voľbách celkovo viac ako 50 percent hlasov, porážka jej kandidátov na post starostov v hlavnom meste Ankare, ako aj ekonomickom centre krajiny Istanbule pre ňu predstavuje zásadný neúspech.

Komunálne voľby v Turecku boli vnímané ako test podpory Erdoganovi v situácii, keď tento štát s 81 miliónmi obyvateľov čelí hospodárskej recesii s dvojcifernou infláciou, rastúcim cenám potravín a vysokej miere nezamestnanosti. Erdogan a AKP zvíťazili v každých voľbách od roku 2002, keď sa táto strana dostala k moci. Podľa analytikov súvisí výsledok komunálnych volieb z 31. marca práve s ekonomickou stagnáciou Turecka.

Viac o téme: VoľbyIstanbulRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu