Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

FOTO Odporné správanie, z ktorého vám bude zle: Útoky na politikov, obeťou aj český poslanec

Predseda hlavnej tureckej opozičnej strany Kemal Kiličdaroglu Zobraziť galériu (5)
Predseda hlavnej tureckej opozičnej strany Kemal Kiličdaroglu (Zdroj: SITA/DHA via AP Photo)

ANKARA - Predseda hlavnej tureckej opozičnej strany Republikánskej ľudovej strany Kemal Kiličdaroglu sa stal v nedeľu neďaleko Ankary terčom útoku, z ktorého sa mu však podarilo bezpečne vyviaznuť. Informovala o tom agentúra Reuters.

Kiličdarogla napadla skupina pokrikujúcich mužov počas pohrebu padlého tureckého vojaka. Podľa videozáznamu z incidentu sa im ho prinajmenšom dvakrát podarilo udrieť do hlavy. Desiatky pokrikujúcich a päsťami búšiacich mužov sa ďalej od opozičného lídra pokúšala udržať jeho ochranka, ktorej sa ho napokon podarilo z miesta vyviesť.

Predseda hlavnej tureckej opozičnej strany Kemal Kiličdaroglu
Zobraziť galériu (5)
Predseda hlavnej tureckej opozičnej strany Kemal Kiličdaroglu  (Zdroj: SITA/AP/Burhan Ozbilici)

Televízia CNN Türk informovala, že Kiličdaroglu sa pred rozhnevaným davom nakrátko ukryl v neďalekej budove, z ktorej ho následne odviezli obrneným vozidlom. K incidentu došlo v dedine pri Ankare, na pohrebe tureckého vojaka, ktorý prišiel o život pri hraniciach s Irakom, v zrážkach so zakázanou organizáciou Stranou kurdských pracujúcich (PKK).

Predseda hlavnej tureckej opozičnej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/DHA via AP Photo)

Čo podnietilo hnev davu na pohrebe dosiaľ nie je zrejmé, informuje agentúra DPA. Miestne úrady oznámili, že incident vyšetrujú. Útok medzičasom odsúdil hovorca tureckej vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) Ömer Čelik.

K útoku došlo tri týždne po tureckých komunálnych voľbách. V nich uspela vládnuca AKP vo väčšine miest, avšak práve na úkor opozičných kandidátov z CHP prišla po dlhých rokoch o posty primátorov v Istanbule i Ankare. V prípade Istanbulu AKP žiada o opakovanie volieb, pričom sa odvoláva na údajné nezrovnalosti. 

Predseda hlavnej tureckej opozičnej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/DHA via AP Photo)

Schytal to aj český poslanec Feri

Dvaja muži v nedeľu popoludní pri ochutnávke vína v moravskej obci Boršice ležiacej v Zlínskom kraji fyzicky napadli poslanca strany TOP 09 Dominika Feriho. Podľa svedkov na Feriho pokrikovali, že "negri do politiky nepatria". Zákonodarcu previezli do nemocnice a keďže bol ľahko otrasený, zrejme sa podrobí malému chirurgickému zákroku, informoval server Novinky.cz.

"Bol som na ochutnávke vína v Boršiciach. Chodím  tam tradične. Išiel som si von zapáliť cigaretu. Znenazdajky ma oslovil mladý muž, ktorý sa ma spýtal, či som Dominik Feri. Povedal som že jasné a ako mu môžem pomôcť. On mi začal dávať päsťou do hlavy," opísal Feri udalosť redaktorke Noviniek.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Do útoku sa podľa poslanca zapojil ešte jeden starší muž. Fotografie oboch mužov zverejnil Feri na sociálnych sieťach. Ďalej uviedol, že zakročili jeho kamaráti a bola privolaná polícia. Udalosť ho prekvapila, lebo na výmenu politických názorov je zvyknutý, ale fyzické napadnutie nečakal.

Polícia v akcii

Feriho podvečer mieril do nemocnice v Uherskom Hradišti, kde mu ošetria malé tržné rany na chrbte. Prípadom sa zaoberá polícia. "Vyšetrujeme konflikt medzi niekoľkými osobami," povedal jej hovorca Vladislav Malcharczik.

Feri sa narodil 11. júla 1996 v Kadani, ale už od svojej mladosti žije v Česku. Jeho matka pochádza z východných Čiech, z otcovej strany má predkov v Etiópii. Je tiež džezovým hudobníkom a fotografom.

Viac o téme: TureckoKemal KiličdarogluDominik Feri
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu