Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Voľby v Istanbule sa anulovať nebudú: Rázna stopka od Najvyššej volebnej rady

Recep Tayyip Erdogan Zobraziť galériu (2)
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariana Cubillos)

ISTANBUL- Turecká Najvyššia volebná rada (YSK) zamietla v pondelok žiadosti opozičných strán o anulovanie všetkých výsledkov komunálnych volieb v Istanbule, ako aj výsledkov vlaňajších parlamentných a prezidentských volieb. Informovala o tom stanica NTV, ktorú citovali tlačové agentúry Reuters a AP.

YSK minulý týždeň nariadila opakovanie volieb starostu Istanbulu z 23. júna a ako dôvod uviedla nezrovnalosti pri vymenovaní členov komisií vo volebných miestnostiach. YSK nariadila opakovanie po podaní odvolania Stranou spravodlivosti a rozvoja (AKP) prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ale nezrušila výsledky volieb obvodných starostov a miestnych rád.

Rada svoj krok odôvodnila tak, že niektorí predstavitelia komisií dohliadajúci na hlasovanie neboli štátnymi zamestnancami, ako to vyžaduje zákon. Hlavná opozičná Republikánska ľudová strana (CHP) a Dobrá strana (Iyi Parti) argumentovali, že ak boli zrušené voľby starostu Istanbulu - ktoré vyhrala CHP -, potom musia byť v Istanbule zrušené všetky ostatné hlasovania, ako aj Erdoganovo víťazstvo vo vlaňajších prezidentských voľbách, pretože v nich došlo k rovnakým chybám.

AKP a jej nacionalistický, krajne pravicový spojenec MHP (Strana národného hnutia) podávali niekoľko týždňov odvolania proti voľbe starostu Istanbulu, až nakoniec YSK minulý týždeň rozhodla o opakovaní volieb tohto starostu, ktoré tesne vyhral kandidát CHP Ekrem Imamoglu.

Bolo to prvýkrát za 25 rokov, čo AKP alebo jej islamisticky orientované predchodkyne nedokázali zvíťaziť a ovládnuť Istanbul, najväčšie mesto Turecka. Erdogan začal politickú kariéru práve ako starosta Istanbulu, pripomenula agentúra Reuters. Erdogan si vo vlaňajších parlamentných a prezidentských voľbách ešte viac upevnil moc; Erdoganova strana získala v komunálnych voľbách aj väčšinu obvodov v Istanbule, okrem úradu starostu mesta.

Viac o téme: VoľbyAnulovanieTureckoIstanbul
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu