Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

FOTO Matka so synom skončili v base: Dvoch Slovákov držali v Británii ako otrokov, hrozné detaily

Roman Slávik a Mária Sláviková Zobraziť galériu (3)
Roman Slávik a Mária Sláviková (Zdroj: cambridgeshire police)

PETERBOROUGH - Roman Slávik (29) a jeho matka Mária Sláviková (46) z anglického Peterborough si spravili výnosný biznis z dvoch mužov, ktorých oslovili v uliciach Slovenska a priviedli ich do Veľkej Británie. Osem rokov ich v podstate držali ako otrokov, nútili ich tvrdo pracovať a z ich vlastných účtov im vyplácali iba malé vreckové. Zneužívali to, že ich obete nevedeli vôbec po anglicky. Jedna z nich dokonca musela uzavrieť fiktívne manželstvo s Filipínčankou. Nakoniec však Slávikovcom klepla po prstoch polícia a súd ich v stredu poslal do väzenia.

Slováci v Británii sa podieľali na znetvorení chlapčeka (3) kyselinou: Trojicu odsúdili na 12 rokov

Podľa cambridgeshireskej polície prvému mužovi (30) vyplatili Slávikovci za osem rokov 12 900 libier (cca 15 100 eur), hoci celková suma, ktorú získal, vrátane benefitov, predstavovala 118 700 libier (cca 138 800 eur). Druhá obeť (46) dostala za osem rokov 13 600 libier, hoci zarobila približne 80 100 libier. Obaja muži žili s rodinou Slávikovcov v Peterboroughu a týždenne dostávali vreckové iba 30 libier (cca 35 eur). Vyhrážali sa im, že ak nebudú pracovať, tak skončia na ulici.

Prvú obeť dokonca zobrali do pracovného centra v Peterboroughu, aby mohol požiadať o sociálne dávky. Keďže muž nehovoril po anglicky, Slavíkova v jeho mene personálu klamala, že má ženu a deti. Následne dostával okolo 100 libier každé dva týždne. Dvesto libier mu zaplatili za to, že si vezme za ženu z Filipín, aby mohla zostať vo Veľkej Británii. Stretol sa s ňou len raz a po svadbe ju už nikdy viac nevidel.

Mária Sláviková
Zobraziť galériu (3)
Mária Sláviková  (Zdroj: cambridgeshire police)

Druhá obeť bola nezamestnaná a bývala v opustenom objekte v Nitre predtým, než ju Slávikovci zobrali do Veľkej Británie. So sebou si priniesla akurát tak občiansky preukaz a jedny šaty na prezlečenie. Mužovi vykorisťovatelia na jeho meno uzatvorili viacero zmlúv s telefonickými operátormi či členstvo v posilňovni. Stal sa od nich finančne závislý.

Obe obete v rokoch 2008 až 2016 presúvali na niekoľko adries v Peterboroughu, až kým polícia v auguste 2016 matku so synom zatkla. Pri vypočúvaní Roman Slávik na väčšinu otázok odpovedal  "bez komentára".

Roman Slávik
Zobraziť galériu (3)
Roman Slávik  (Zdroj: cambridgeshire police)

Slaviková povedala polícii, že prišla do Veľkej Británie v roku 2007 aj so synom. Tvrdila, že obe obete sú alkoholici a narkomani a opakovane odmietala obvinenia proti sebe aj synovi. Podľa nej boli nevinní. Zodpovední však na to mali iný názor.

Súd v Peterboroughu uznal Slávika vinným z privedenia osoby do Spojeného kráľovstva za účelom vykorisťovania, napomáhania pri nezákonnom prisťahovalectve v súvislosti s falošným sobášom a z dvoch prípadov podvodu urobeného na základe zneužitia svojho postavenia. Porotcovia rozhodli aj o vine Slávikovej, ktorá sa taktiež mala dopustiť dvoch podvodov za zneužitia svojho postavenia.

Rozsudok padol 6. marca popoludní. Roman Slávik pobudne za mrežami šesť a pol roka. jeho matka Mária si odsedí vo väzení tri a pol roka.

Viac o téme: VäzenieOtrokáriSúd Veľká BritániaRoman SlávikMária Sláviková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu