Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rus si kúpil značkové topánky cez internet: FOTO Našiel v nich znepokojujúce prekvapenie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

MOSKVA - Arslan Gibadullin sa nemohol dočkať, až si vyskúša drahý pár topánok od americkej športovej značky North Face, ktoré si pre potešenie kúpil cez internet a následne nechal doručiť do obchodu v Petrohrade. "Prišiel som domov a začal som si ich obúvať. Hneď ako som ale jednu z nich vzal do ruky, všimol som si zvláštny odkaz pevne všitý do topánky," povedal Gibadullin denníku The Moscow Times.

Odmietnuť migranta je absurdná dezinterpretácia kresťanstva aj kultúry, odkázal svetu pápež

V odkaze, ktorý vyfotil a pridal na svoj instagram, sa píše: "Pomoc, som vo väzení v Číne, prosím pomôžte Ujgurom".

Pravosť odkazu sa síce denníku nepodarilo overiť, incident však už tretíkrát tento rok pritiahol pozornosť k vzťahom globálneho odevného priemyslu s čínskymi dodávateľmi, ktorí čelia obvineniu, že profitujú z nútených prác príslušníkov etnickej menšiny Ujgurov.

Spoločná správa 180 ľudskoprávnych organizácií z tohtoročného júla uvádza, že "v podstate celý" módny priemysel nesie časť viny na nútených prácach príslušníkov tejto menšiny zo západočínskej provincie Sin-ťiang. A v marci 2020 austrálsky výskumný inštitút ASPI vydal správu, podľa ktorej z nútenej práce Ujgurov profituje okolo 82 popredných svetových značiek. Inštitút odhaduje, že Čína medzi rokmi 2017 až 2019 z domovov vysídlilla okolo 80-tisíc Ujgurov a prinútila ich pracovať v továrňach po celej Číne.

Odborníci OSN a ľudskoprávne skupiny uvádzajú, že sa v čínskych záchytných táboroch nedobrovoľne nachádza najmenej milión Ujgurov a ďalších príslušníkov turkickej moslimskej menšiny. Čína tvrdí, že pobyt v týchto zariadeniach je dobrovoľný a ich cieľom je bojovať proti náboženskému extrémizmu a chudobe. Zástancovia sa domnievajú, že ide o nutné preventívne opatrenia proti terorizmu; kritici však hovoria, že Peking hrozbu zveličuje, a strediská prirovnávajú ku koncentračným táborom.

VF tvrdí, že pri výrobe nebola použitá nútená práca

Odevný konglomerát VF, materská spoločnosť North Face, bol pôvodne jedným z mien figurujícich na zozname ASPI. Výskumný inštitút ho však odstránil, keď spoločnosť preukázala, že ukončila spoluprácu s jednou z podozrivých tovární ešte predtým, než v nej údajne začali nedobrovoľne pracovať Ujgurovia.

Na otázku The Moscow Times VF odpovedala, že o náleze v Petrohrade vie a na jeho základe začala s medzinárodným vyšetrovaním. Odevná firma tiež zdôraznila, že pri výrobe spomínaných topánok nebola použitá žiadna nútená práca.

"VF Corporation a pod ňou spadajúce značky pri výrobe svojich produktov nevyužívajú nútené práce a pri ich výrobe nefiguruje ani väzenská práca. Topánky na fotografii nikdy neboli v Číne. Topánky, ktoré si zákazník kúpil, boli vyrobené vo Vietname a doručené priamo z továrne do nášho zariadenia v Belgicku a následne do distribučného centra v Rusku... VF v provincii Sin-ťiang žiadne produkty nevyrába," informovala spoločnosť.

Ľudskoprávne skupiny, ktoré sa špecializujú na nútenú prácu, však uvádzajú, že je kvôli zmätočnému spotrebiteľskému reťazcu takmer nemožné 100-percentne doložiť, že materiály použité na výrobu topánok nepochádzali z Číny.

Treba doložiť všetky fakty

Penelope Kyritsisová z americkej mimovládnej organizácie špecializujúcej sa na práva pracovníkov upozornila, že kým VF hovorí, že sa "žiadne jej produkty v provincii Sin-ťiang nevyrábajú", nevysvetľuje, odkiaľ suroviny na ich výrobu pochádzajú.

"VF musí doložiť každé zariadenie, ktoré sa podieľalo na výrobe tejto topánky," dodáva Kyritsisová. Na otázku The Moscow Times, odkiaľ spoločnosť berie suroviny na výrobu obuvi, zatiaľ VF neodpovedala.

Online databáza Source Map, ktorá užívateľom poskytuje mapy spotrebiteľského reťazca, ukazuje, že zatiaľ čo sa väčšina produktov North Face vyrába vo Vietname, časť surovín použitých na výrobu pochádza z Číny.

Odkaz nájdený v topánke v Petrohrade nie je prvým prípadom, kedy zákazník v dovážanom tovare našiel odkaz zrejme od človeka, ktorého čínske úrady nútia k práci. V roku 2019 sieť supermarketov Tesco pozastavila výrobu charitatívnych vianočných prianí v továrni v Číne, keď šesťročné dievčatko našlo správu údajne napísanú väznami zo Šanghaja, ktorí v nej tvrdili, že "sú nútení pracovať proti svojej vôli".

Viac o téme: VäzniTeniskyOdkazObuvUjgurovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu