Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Tragédia v Brazílii: VIDEO Pretrhnutá priehrada pochovala domy, stovky nezvestných

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Twitter/reuters)

RIO DE JANEIRO - Najmenej 40 ľudí prišlo o život a 300 ďalších ostáva stále nezvestných po tom, ako sa v piatok na juhovýchode Brazílie neďaleko mesta Belo Horizonte pretrhla priehrada. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na miestne úrady, podľa ktorých sa očakáva ďalší nárast počtu obetí.

Predstavitelia hasičského zboru v štáte Minas Gerais zverejnili najnovšie údaje v sobotu večer po tom, ako záchranári celý deň pátrali po ľuďoch v bahne hlbokom aj niekoľko metrov. Pátranie po zotmení prerušili a znova sa začne v nedeľu nadránom.

K nešťastiu došlo v piatok v štáte Minas Gerais, keď sa tam pretrhla priehrada pri bani na železnú rudu neďaleko mesta Belo Horizonte. Milióny ton bahennej masy, odpadu produkovaného pri ťažbe, následne zaplavili areál bane i priľahlú poľnohospodársku krajinu. Do pátracích a záchranných prác nasadili desiatky vrtuľníkov. Zachrániť sa podľa predošlých sobotňajších údajov podarilo viac ako 170 ľudí, 23 z nich hospitalizovali so zraneniami.

 

 

Tragédia v Brazílii: VIDEO
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter/reuters)

Do postihnutej oblasti pri meste Brumadinho priletel vrtuľníkom aj nový brazílsky prezident Jair Bolsonaro, ktorý nastúpil do úradu len 1. januára. Bolsonaro nariadil, aby sa do záchranárskych prác zapojilo aj 1000 vojakov s pátracími psami. Príčina pretrhnutia 42-ročnej a 86 metrov vysokej priehrady, ktorú vlastní najväčšia brazílska ťažobná spoločnosť Vale, nebola bezprostredne známa. Firma tvrdí, že priehrada sa už vyraďovala z prevádzky, ale len nedávno prešla bezpečnostnými testami.

Takmer všetci nezvestní sú zamestnancami banskej spoločnosti. Bahenné more úplne zaplavilo jedáleň, v ktorej obedovali stovky robotníkov. Záchranári sa k tejto budove dosiaľ nedostali.

 

Banská spoločnosť Vale zaznamenala po zrútení priehrady prudký pokles akcií. Od brazílskej agentúry pre životné prostredie zároveň dostala pokutu 66,5 milióna dolárov a ďalšie pokuty ju zrejme ešte čakajú. Podľa agentúry AFP ide zrejme o jedno z najväčších takýchto nešťastí v dejinách Brazílie a súčasne prvú krízovú situáciu veľkého rozsahu, ktorú rieši prezident Bolsonaro.​ Podľa guvernéra Romeua Zemu je nádej na záchranu ľudí malá. Bahenné more napríklad zaplavilo jedáleň, v ktorej obedovali stovky robotníkov.

V roku 2015 došlo k pretrhnutiu priehrady v rovnakom brazílskom štáte Minas Gerais v časti Mariana. Tragédia, pri ktorej zahynulo 19 ľudí, bola považovaná za najhoršiu ekologickú katastrofu v krajine.

Viac o téme: ZáplavaPotopaPriehradaBrazília
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu