Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Panika, krik a krv pri zosuve skál na Zakynthose: VIDEO Svedkom sa pred očami odvíjal horor

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/AP/imerazante.gr, Twitter)

ATÉNY/LONDÝN - Pri včerajšom zosuve skál na obľúbenej gréckej pláži Navagio sa zranilo sedem ľudí, medzi nimi aj štvorčlenná česká rodina. Po incidente medzi turistami vypukla panika a všetci sa snažili čo najrýchlejšie dostať z dosahu nebezpečenstva. Na videozáznamoch vidno prevrátené loďky, ktoré zmietla obrovská vlna, aj bežiacich a kričiacich turistov. Svedkovia opísali dianie na ostrove Zakynthos ako horor.

Dráma na Zakynthose! Desivé VIDEO Na dovolenkárov sa zrútil útes: Zranená aj česká rodina s deťmi

Angličanka Wendy Thorpeová pre The Sun uviedla, že videla niekoľko seniorov "pokrytých krvou", keď spadnuté skaly vytvorili obrovské vlny a zmietli ich do mora. Matka (53), ktorá sem prišla so svojou dcérou, počula obrovský náraz. "Bolo to ako scéna z hororového filmu. Ľudia na pláži kričali v panike, keď došlo k druhému zosuvu skál," vysvetlila.

Panika, krik a krv
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/imerazante.gr)

Jedna z malých lodiek sa prevrhla a ona počula krik ľudí, ktorí pravdepodobne pod ňou uviazli. Obrovské kusy sutiny sa doslova zrútili na ľudí. "Videla som pár, ktorý si robil fotografie tesne predtým, než skaly padli, ale potom som ho už nevedela nájsť," dodala žena, podľa ktorej neboli nablízku žiadni členovia pobrežnej hliadky a dovolenkári si pomáhali medzi sebou navzájom.

"Bolo to úplne desivé, všetko sa to stalo tak rýchlo, snažila som sa bežať, ale vlny ma zrazili z nôh," uviedla Carrie Anne Colemanová z Essexu. Podľa nej najprv okolo 11-tej hodiny predpoludním spadla menšia časť útesu a o niekoľko minút oveľa väčšia, ktorá vyvolala obrovské vlny, a tie prevrátili niekoľko člnov.

Zranená česká rodina

Medzi zasiahnutými ľuďmi nachádzajúcimi sa v blízkosti skaly bola aj štvorčlenná česká rodina. Podľa hovorkyne českého ministerstva zahraničia Michaely Lagronovej boli všetci členovia prevezení do nemocnice.

"Muž a dve deti boli zranení ľahko a zostanú v nemocnici len na ďalšie pozorovania. Žena má pravdepodobne poranenú chrbticu a budú pokračovať ďalšie vyšetrenia, na základe ktorých sa rozhodne, či bude potrebná operácia alebo nie," uviedla vo štvrtok Lagronová. Okrem Čechov utrpeli zranenia ďalší traja turisti, ktorí boli ešte včera z nemocnice prepustení.

"Pravdepodobne bola narušená statika skaly a tá spadla. Pritom tam už niekoľko dní predtým boli tabule, že pláž pod skalou nie je prístupná," uviedol pre českú stanicu Radiožurnál hovorca cestovnej kancelárie Exim Tours Stanislav Zima.

Balvan strhol aj ďalšie kamene, takže roh pláže bol zasypaný horou skál vysokou päť metrov. Práve v mieste dopadu sa zrejme nachádzala česká rodina, uviedol portál iRozhlas.cz. Podľa portálu The Zakynthos Informer Blog sa však rodina v čase nešťastia nachádzala na lodi, ktorá sa prevrhla. Žena (34) má zlomený stavec a previezli ju do nemocnice na pevninu, muž utrpel zlomeninu ramena. 

Pláž je stále uzatvorená a na mieste prebieha odstraňovanie sutín. Zatiaľ sa pod nimi nenašli žiadne obete. Hoci nikto nenahlásil nezvestnosť osôb, na mieste zostali aj špeciálne jednotky s cvičenými psami, ktoré pomáhajú s hľadaním. Prieskum urobil aj geológ, ktorý uviedol, že miesto sa nachádza v tektonicky aktívnej zóne a podobný fenomén nie je nepravdepodobný aj v budúcnosti. Kedy bude turisticky vyhľadávaná pláž znova prístupná návštevníkom, je zatiaľ vo hviezdach.

Viac o téme: DovolenkaLoďZosuvSkalyGréckoZakyntos
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu