Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Dráma na Zakynthose! Desivé VIDEO Na dovolenkárov sa zrútil útes: Zranená aj česká rodina s deťmi

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/AP/imerazante.gr)

ATÉNY - Dnes okolo 11.15 h došlo v jednej z najobľúbenejších gréckych dovolenkových destinácii k dráme. Zosuv skál do mora na pláži Navagio spôsobil vlny, ktoré prevrátili niekoľkých lodiek s turistami. Podľa portálu keeptalkinggreece.com je medzi siedmimi zranenými štvorčlenná rodina z Česka - manželia a ich dve deti. Žena (34) má zlomený stavec a pravdepodobne bude musieť podstúpiť operáciu. Zranenia u ostatných osôb sú ľahké.

Príčina záhadnej smrti manželov v Hurghade odhalená! V škandalóznom hoteli zabíjala táto baktéria

Podľa miestnych médií sa pred incidentom slnili na pláži stovky turistov a mnohí mali so sebou aj malé deti. Majitelia lodí pre spravodajskú agentúru v Aténach uviedli, že najprv bol počuť hluk a zrútila sa malá skala a potom jeden obrovský balvan, ktorý skončil až v mori.

Dráma na Zakynthose! Desivé
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/imerazante.gr)

Vlny pravdepodobne prevrhli tri lode, ktoré využívajú turisti, aby sa dostali na pláž, ktorá nie je prístupná iným spôsobom. Miestni hasiči spustili záchrannú operáciu, aby zistili, či sa niekto nenachádza pod spadnutými skalami alebo nezostal vo vode. Do akcie bola zapojená aj pobrežná stráž a záchranári s vrtuľníkom.

Dráma na Zakynthose! Desivé
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/imerazante.gr)

Na miesto bolo vyslaných päť hasičských záchranných čiat sprevádzaných cvičeným psom, pričom pobrežná stráž evakuovala pláž a zakázala člnom približovať sa k nej až do odvolania. Úrady neskôr oznámili, že každého, kto sa na pláž priplavil turistickými člnmi, už našli a že nikto nie je nezvestný.

Zranená česká rodina

Medzi zasiahnutými ľuďmi nachádzajúcimi sa v blízkosti skaly bola aj štvorčlenná česká rodina. Podľa hovorkyne českého ministerstva zahraničia Michaely Lagronovej boli všetci členovia prevezení do nemocnice.

"Muž a dve deti boli zranení ľahko a zostanú v nemocnici len na ďalšie pozorovania. Žena má pravdepodobne poranenú chrbticu a budú pokračovať ďalšie vyšetrenia, na základe ktorých sa rozhodne, či bude potrebná operácia, alebo nie," uviedla Lagronová. Okrem Čechov utrpeli zranenia ďalší traja turisti, ktorí už boli z nemocnice prepustení.

"Pravdepodobne bola narušená statika skaly a tá spadla. Pritom tam už niekoľko dní predtým boli tabule, že pláž pod skalou nie je prístupná," uviedol pre českú stanicu Radiožurnál hovorca cestovnej kancelárie Exim Tours Stanislav Zima. Dodal, že ich klienti tam v nešťastný okamih neboli a všetci sú v poriadku.

Balvan strhol aj ďalšie kamene, takže roh pláže je teraz zasypaný horou skál vysokou päť metrov. Práve v mieste dopadu sa zrejme nachádzala česká rodina, uviedol portál iRozhlas.cz.

Pláž Navagio je vyhľadávaným turistickým miestom

Strmými vápencovými útesmi obklopená pláž Navagio je povestná bielym pieskom a krištáľovočistou vodou. Nachádza na severozápadnom pobreží Zakynthosu a je pokladaná za najkrajšiu na ostrove, avšak dá sa na ňu dostať len po mori loďou.

Je slávna aj tým, že sa na nej od 80. rokov 20. storočia nachádza vrak malej nákladnej lode. Podľa jednej verzie ide o stroskotanú loď pašerákov alkoholu, cigariet a prostitútok.

Viac o téme: DovolenkaLoďZosuvSkalyGréckoZakyntos
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu