Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Mrazivá predpoveď! Na Európu sa valí ničivá pohroma: VIDEO Grécko zasiahol hurikán

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA/AP/Thanassis Stavrakis, YouTube/Wetternet)

PIREUS - Juhozápad gréckeho polostrova Peloponéz zasiahol dnes ráno stredomorský hurikán Zorba. Najskôr sa oprel do malých prístavných mestečiek Pylos a Methoni, informovala agentúra DPA. Na mnohých miestach vypadol prúd, pobrežná stráž zrušila všetky trajektové spojenia medzi prístavom Pireus a ostrovmi Mykonos, Santorini, Rhodos a Kos. Očakáva sa, že hurikán Zorba bude sprevádzať vietor s rýchlosťou vyše 100 kilometrov za hodinu a silné zrážky. Meteorológovia varovali, že môže spôsobiť bleskové záplavy a na mori vlny vysoké až 11 metrov. Obyvatelia postihnutých oblastí preto radšej nemajú vychádzať z domovov.

Panika, krik a krv pri zosuve skál na Zakynthose: VIDEO Svedkom sa pred očami odvíjal horor

Búrku Zorba meteorológovia charakterizujú ako takzvaný medikán, teda stredomorskú obdobu tropického hurikánu. Medikány sa v Stredomorí objavujú len raz až dvakrát ročne, a to najmä na jeseň, keď býva more ešte relatívne teplé.

Pozorovatelia hovoria o silných vlnách a vetre o sile deviatich až desiatich stupňov v oblasti miest Pylos a Methoni. Správy o zranených sa zatiaľ neobjavili, turistov a miestne úrady vyzvali, aby na ulici vychádzali len v najnutnejších prípadoch.

Mrazivá predpoveď! Na Európu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/)

Medikán by sa mal v najbližších 48 hodinách posunúť smerom na severovýchod. Meteorológovia dúfajú, že Zorba prechodom cez pevninu stratí na sile. Potom by mohol vsiaknuť suchý vzduch a pomaly sa rozplynúť. Odhadujú, že počasie by sa mohlo zlepšiť po nedeľňajšej noci

Kritická situácia môže nastať okrem iného v preplnených utečeneckých táboroch na ostrovoch v Egejskom mori, kde sa tiesnia tisíce ľudí v provizórnych prístreškoch a stanoch.

Mrazivá predpoveď! Na Európu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Thanassis Stavrakis)

Podľa predpovedí by vietor mohol v nárazoch dosahovať rýchlosť až 180 kilometrov za hodinu, na niektorých miestach môže napršať až 150 milimetrov zrážok.

Južnou časťou Grécka sa v piatok prehnala aj predchádzajúca silná búrka. Vietor vyvracal stromy, ktoré popadali na elektrické vedenia v niekoľkých štvrtiach metropoly Atény. Školy v gréckom hlavnom meste i v niektorých ďalších častiach krajiny zostali v piatok zatvorené.

Viac o téme: GréckoHuríkánZorba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu