Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Čína môže pomôcť planéte, ale svet sa jej bojí, tvrdí dalajláma

Tibetský duchovný vodca dalajláma
Tibetský duchovný vodca dalajláma (Zdroj: SITA)

PRAHA - Čínsky národ môže výrazne prospieť celej planéte, komunistickej krajine však chýba medzinárodný rešpekt, pretože sa jej ostatní ľudia boja, vyhlásil dnes tibetský duchovný vodca dalajláma v Prahe na okrúhlom stole o ľudských právach v Ázii.

Dalajláma tiež možno trochu prekvapivo podotkol, že hoci je budhistický mních, nie je - čo sa týka ekonomických teórií - proti socializmu a je v podstate marxistom kvôli snahe tejto teórie o spravodlivé rozdeľovanie bohatstva.

"Rozhodne ale nie som leninista," doplnil s úsmevom. Problémom prosperujúcich krajín je podľa neho teraz práve veľký rozdiel medzi bohatými a chudobnými. "Musíme sa veľmi vážne zamyslieť ako tento rozdiel znížiť a ako prispieť k obmedzeniu korupcie," poznamenal tibetský duchovný vodca.

Podľa dalajlámu, ktorý je k nevôli Pekingu po desaťročia symbolom boja za ľudské práva a slobodu Tibetu, by Číne pomohlo viac demokracie, dodržiavania ľudských práv, sloboda slova a vláda práva. "Vláda na problémy teraz zodpovedá represiou. Problémy potláča, ale ony nezmiznú a pod povrchom len rastú," upozornil.

"Mnoho mojich priateľov v Ázii Číňanov obdivuje, ale kvôli ich systému sa ich bojí. A strach prináša nedôveru a nedôvera zničí rešpekt. To, čo bráni Číňanom skutočne prispieť celej planéte, je, že potrebujú rešpekt. Rešpekt závisí na dôvere a tá na čestnosti a pravdovravnosti, "vysvetlil.

V prednáške, vedenej v odľahčenom duchu, si dalajláma často "uťahoval" z ďalších účastníkov panelu, predovšetkým z niekdajšieho francúzskeho ministra zahraničia Bernarda Kouchnera. Ten potom vo svojom vlastnom vystúpení poznamenal, že pred štvrť storočím by nikto neprorokoval, že to bude Čína, ktorá Európskej únii ponúkne, že jej bude pomáhať s jej dlhmi. "A pritom v rovnakej dobe nie sú ľudia v Číne úplne slobodní a majú problémy sa vyjadriť čo i len na internete," pripomenul diplomat. Sloboda prejavu je pritom vlastne aj v čínskom záujme, dodal.

Kouchner tiež poznamenal, že Ázia v posledných rokoch našla trhovú ekonomiku ako "nového boha". Otvorené trhy sú podľa neho nevyhnutné, ale "nie bez nutných regulácií". "Musíme nájsť cestu ako žiť v trhovej ekonomike, ale v spravodlivejšej atmosfére, ako byť ľuďmi, a nie otrokmi úverov," dodal niekdajší francúzsky minister, ktorý tiež poznamenal, že hoci zamlada tisíckrát demonštroval, ako člen vlády zistil, že skutočne zmeniť svet je ďaleko zložitejšie. Kouchner pritom napríklad stál pred rokmi za vznikom organizácie Lekári bez hraníc.

Významný čínsky disident, teraz výskumník Harvardovej univerzity a prezident Iniciatív pre Čínu Jang Ťien-li vo svojom vystúpení upozornil na existenciu "dvoch Čín". Vládcovia krajiny podľa neho od roku 1989 dokázali ekonomickými výhodami skorumpovať väčšinu intelektuálnej elity krajiny a tá má teraz záujem na udržaní súčasnej situácie.

"Je to komunizmus bez komunistov, len zostávajú pri moci. Ekonomický rast je ich posledná nádej, ako udržať svoju loď na hladine," povedal. Hospodársky úspech krajiny, ktorú označil ako "China Inc.", Je pritom podľa tohto disidenta založený na strachu, nízkej úrovni ľudských práv aj nízkej úrovni ochrany životného prostredia, ktoré umožňujú konkurovať ostatným krajinám nízkymi výrobnými nákladmi.

V diskusii vystúpili aj iránska nositeľka Nobelovej ceny za mier Širin Ebadiovej či posledný žijúci spoluautor Všeobecnej deklarácie ľudských práv Stéphane Hessel z Francúzska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu