Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Bude vojna? Čínsky prezident nariadil námorníkom, aby sa pripravili!

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PEKING/WASHINGTON - Čínske námorníctvo by malo urýchliť svoj ​​vývoj a pripraviť sa na vojnu, povedal jeho predstaviteľom čínsky prezident Chu Ťin-tchao. Jeho výroky vyvolali obavy u okolitých krajín, s ktorými má Peking spory kvôli ostrovom v Juhočínskom mori. Budovanie čínskej armády už dlhodobo znepokojuje aj USA.

Slová Chu Ťin-tchaa boli nezvyčajne otvorené, uvádza BBC, aj keď niektoré čínske médiá prekladali výraz nie slovom vojna, ale spojením vojenský stret.

Podľa BBC boli určené Vietnamu a Filipínam, s ktorými má spor ohľadom niekoľkých ostrovov v Juhočínskom mori, pretože na nich môže byť ropa a zemný plyn.

Určené ale mohli byť aj Washingtonu, ktorý sa snaží posilniť svoju prítomnosť na Ďalekom východe a v oblasti Pacifiku. V Austrálii bude dislokovaná jednotka americkej námornej pechoty o sile 2500 vojakov.

"Isteže nemôžeme žiadnemu národu upierať právo na rozvoj svojich námorných síl," opatrne okomentoval udalosť americký admirál John Kirby, ktorý je hovorcom Pentagonu.

Spojené štáty majú obavy z rastúcej vojenskej sily Číny, aj keď námorníctvo zatiaľ zaostáva za pozemnými vojskami. Čína zavádza do výzbroje svoju prvú lietadlovú loď, aj keď ešte nemá vycvičených námorných letcov, a tiež má raketu, ktorá je schopná ničiť veľké námorné ciele do vzdialenosti 1500 kilometrov, čo by mohlo zabrániť USA použiť v oblasti svoje lietadlové lode.

Americké ministerstvo obrany v letnej výročnej správe o čínskych ozbrojených silách varovalo, že pomer síl na Ďalekom východe sa mení, pretože sa Pekingu podarilo prekonať kľúčové technologické problémy.

Čína vraj v tuneloch ukrýva tisícky jadrových hlavíc

Čína - nukleárne zbrane

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu