Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Čína je trh, kde každý môže skúsiť všetko

Xiaobei Shen
Xiaobei Shen

Rozhovor s čínskou architektkou Xiaobei Shen o tajomstve rýchleho rastu Číny, aktuálnych trendoch v čínskom stavebníctve a rozdieloch v európskej a čínskej architektúre.

  1. Čína je dnes diskutovanou témou číslo jeden. V čom spočíva jej tajomstvo rýchleho rastu?

Tajomstvo? Myslím si, že to nie je žiadne tajomstvo. Vládna politika je hlavný dôvod. Čínsky development a rast je založený na tzv. „otváraní sa a reformám“, politika, ktorá otvorila pre každého dvere do Číny a na reformách, ktoré dali Číňanom lepšiu šancu spojiť sa so zvyškom sveta.

  1. Podnikať alebo nepodnikať v Číne?

Podľa môjho subjektívneho názoru sa oplatí investovať v Číne. Čína je jeden obrovský trh s mnohými príležitosťami. Je to trh, kde každý človek z každej krajiny môže skúsiť šťastie. Môžete tu postaviť bizarné stavby. Ak vám vláda z akéhokoľvek dôvodu nechce povoliť postaviť kontroverzné budovy, ako som počula napr. prípad projektu „Octopus“ už nebohého českého architekta Kaplického, príďte do Číny. 

  1. Aké sú súčasné trendy v čínskom stavebníctve?

Počas posledných desiatich rokov sa čínsky trh vyvíjal, veľmi rýchlo, stavebný trh nie je výnimkou. Získali sme veľa skúsenosti práve z  rýchleho rastu. Rýchle učenie a podpora čínskej vlády vyústili v boom stavebného trhu v celej Číne. Sledujúc dvanásty päťročný plán, vláda plánuje všetky druhy centrálnych biznis distriktov okolo miest v Číne. Takže mestá stavajú centrálne biznis centrá a vidiek sa mení na mestá. Čínska vláda verí, že rast centrálnych biznis directov môže priniesť viac investícií do ekonomiky. Je to bláznivé ako ďaleko sme sa dostali v priebehu iba desiatich rokov.

  1. Aké sú rozdiely medzi európskou a čínskou architektúrou?

Hlavný rozdiel, ktorý vidím je, že Európa má viac skúsenosti, čo sa týka kódov, bezpečnosti a neustáleho rozvoja. História stavebného trhu je oveľa dlhšia a bohatšia v Európe ako v Číne. Na druhej strane, čínsky stavebný trh sa vyvíja veľmi rýchlo. Rýchlosť môže byť vnímaná ako výhoda i nevýhoda. Zatiaľ čo cudzinci strávia roky plánovaním dizajnu, my to robíme veľmi rýchlo. Niekedy je to až nekontrolovateľné a s nedostatkom detailného plánovania, v ktorom sú Európania tak dobrí :-). Ale chcem zdôrazniť, že hoci je čínska architektúra mladá a rýchla, najmä mladí ľudia majú veľký entuziazmus, takže sa učíme o nových technológiách a vylepšujeme naše zručnosti extrémne rýchlo.

 

  1. Prečo práve architektúra? Čo vás viedlo k štúdiu architektúry?

 

Bola tu súhra niekoľkých malých vecí, ktorá ma priviedla k môjmu rozhodnutiu študovať architektúru. V pamäti mi utkveli tieto dve. Raz, keď som bola ešte malé dievčatko, ma môj otec zobral na nákupy

popri slávnej West Nanjing Road v Šanghaji. Zrazu som si všimla Shanghai Centre budovu, navrhnutú slávnym architektom Johnom Portmanom. http://www.shanghaicentre.com/

To bolo po prvýkrát, čo som videla tak zaujímavú stavbu a pomyslela som si, že je skutočne nádherná. Verila som, že by som sa mohla stať rovnako slávnym architektom ako John Portman , s menom vyrytým na kameni. Teraz viem, že dnes to už nie je ako vtedy v Číne, keď veľký architekt je iba reprezentant spoločnosti, pre ktorú pracuje :-).

Druhá skutočnosť, ktorá ma priviedla k architektúre, bol môj otec, ktorý zohral v mojom živote veľkú úlohu.  V jeden deň mi ukázal stavebný magazín. Pred dvadsiatimi rokmi bolo náročné dostať sa k takýmto magazínom, nie ako dnes,  keď môj pracovný stôl je nimi preplnený. Na titulnej strane tohto magazínu bol maličký domček v strede lesa. Vyzeral tak útulne a krásne. Otec mi vysvetlil, že to je kniha  so stavbami s najlepším dizajnom . „Raz chcem žiť v takomto domčeku,“ povedala som mu. „Môžeš si ho sama navrhnúť, ak sa staneš architektkou,“ poznamenal.

Pani Shen je jednou zo skutočne zaujímavých a inšpiratívnych ľudí, ktorí vystúpia na 6. ročníku medzinárodnej konferencie Construction summit 201215. Februára 2012 v hoteli Gate One v Bratislave

Viac informácií sa dozviete ak kliknete na Program konferencie: www.informslovakia.sk

Autor: Michaela Ježíková

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu