Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dalajláma sa stretol s Václavom Havlom

Dalajláma
Dalajláma

PRAHA - Do Prahy dnes pricestoval tibetský duchovný vodca dalajláma. Pozval ho český exprezident Václav Havel, ktorý sa kvôli návšteve po dlhšom čase vrátil do Prahy zo svojej chalupy na Hrádečku.

Ich stretnutie trvalo zhruba hodinu. Havel svojmu dlhoročnému priateľovi poďakoval, že prišiel do krajiny, kde ho ľudia milujú, ale politici sa ho trochu obávajú. Dostal od neho tibetský biely šál a zlaté koleso, symbol duchovnej zmeny, ochrany a schopnosti prekonávať prekážky. Tibetský duchovný českého exprezidenta povzbudil a poprial mu pevné zdravie. "Požiadal som ho, aby žil ešte desať rokov," povedal pri odchode zo schôdzky dalajláma.

Havel, ktorý je známym bojovníkom za ľudské práva, sa v Česku s dalajlámom stretol už niekoľkokrát. Naposledy pred dvoma rokmi na konferencii o stave demokracie v Ázii. Tibetský duchovný prišiel do Prahy symbolicky v Deň ľudských práv.

Záujemcovia z radov verejnosti sa môžu v nedeľu v Kongresovom centre zúčastniť jeho prednášky na tému Hľadanie šťastia v neistom svete.

Cieľom dalajlámovej návštevy je účasť na okrúhlom stole, ktorý nadácia Nadácie Fórum 2000 zorganizovala v spolupráci s Filozofickou fakultou Univerzity Karlovej v Prahe. Akcia má pripomenúť výročie udelenia Nobelovej ceny za mier poprednému čínskemu disidentovi Liou Siao-poovi a voľne nadväzuje na konferenciu s názvom Mier, demokracia a ľudské práva v Ázii, ktorá sa v Prahe konala v roku 2009.

 Účasť okrem dalajlámu prisľúbila aj iránska nositeľka Nobelovej ceny za mier Šírín Ebádíová, či posledný žijúci spoluautor Všeobecnej deklarácie ľudských práv, 93-ročný Stéphane Hessel z Francúzska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu