Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Generálneho prokurátora by nemali navrhovať iba poslanci, tvrdí Čaputová

Zuzana Čaputová
Zuzana Čaputová (Zdroj: SITA/Kancelária prezidentky SR)

BRATISLAVA – Generálneho prokurátora by podľa prezidentky Zuzany Čaputovej nemali navrhovať iba poslanci. Uviedol to jej hovorca Martin Strižinec. Ako dodal, prezidentka sa chce aktívne zapojiť do politických, ale aj odborných diskusií o tejto téme. Fungovanie generálnej prokuratúry si totiž podľa nej vyžaduje viac, ako len zmenu voľby jej vedenia.

Zmenu voľby generálneho prokurátora si prezidentka podľa Strižinca predstavuje napríklad zvýšením kvóra potrebného pri hlasovaní v parlamente na 90 hlasov. „Predmetom odborných úvah môže byť aj zmena na voľbu kvalifikovanou väčšinou,“ napísal v stanovisku. V súčasnosti je potrebná len nadpolovičná väčšina prítomných poslancov, teda 39. Hovorca tiež pripomína, že Čaputová dlhodobo komunikuje, že by kandidátov na túto funkciu mali navrhovať aj iné subjekty, než len poslanci parlamentu. A dodáva, že je pripravená aktívne vstupovať do odborných aj politických diskusií o nevyhnutných zmenách.

Súčasnému generálnemu prokurátorovi Jaromírovi Čižnárovi sa skončí mandát v roku 2020. Jeho predchodcom bol Dobroslav Trnka, ktorý je aktuálne spájaný s Marianom Kočnerom pre nahrávku, ktorú zverejnil Denník N v pondelok 14. októbra. Marian K. sa mu na nej vulgárne vyhrážal a pôsobil ako jeho nadriadený. Bývalý prezident Ivan Gašparovič napríklad odmietol vymenovať Jozefa Čentéša, ktorého na tento post zvolil parlament počas vlády Ivety Radičovej.

Viac o téme: PoslanciVoľbaGenerálny prokurátorZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu