Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Podozrenia z kauzy Gorila a ďalších prípadov je potrebné vyšetriť, zhodli sa politici

Martin Klus, Miroslav Beblavý a Ábel Ravasz Zobraziť galériu (4)
Martin Klus, Miroslav Beblavý a Ábel Ravasz (Zdroj: Koláž - SITA/Branislav Bibel; TASR/Michal Svítok)

BRATISLAVA - Podozrenia z korupčných káuz, ktoré hýbu Slovenskom, je potrebné uzavrieť a vyšetriť. Zhodli sa na tom politici v relácii RTVS O 5 minút 12. Podľa podpredsedu vládneho Mosta-Híd Ábela Ravasza je potrebné postupne vyčistiť štátne štruktúry, ktoré sú previazané s organizovaným zločinom a záujmovými skupinami.

Rovnaký názor zastáva aj opozičný poslanec Martin Klus, ktorý vidí navyše nedostatky v legislatíve, ktorá tieto prepojenia umožňuje. Oslabiť vplyv finančných skupín na politiku chce v budúcnosti aj Miroslav Beblavý.


Čítajte aj: Premiér považuje za srandu, ak ho na stretnutie pozve opozícia: Nazval ju Kočnerovým gangom


„To čo robia tieto kauzy je, že znižujú dôveru ľudí voči politikom. Postupne sa to podľa mňa posúva, a jednoducho musíme tieto štruktúry postupne vyčistiť,“ povedal Ravasz. Podľa neho je dobré, že premiér Peter Pellegrini zvolal na pondelok 21. októbra okrúhly stôl so zástupcami justície, prokuratúry a polície, pretože v tejto problematike pomôžu iba legislatívne zmeny.

Ábel Ravasz
Zobraziť galériu (4)
Ábel Ravasz  (Zdroj: SITA/Viktor Zamborský)

Podľa Klusa je dôležité, aby mohli čestní policajti, prokurátori a sudcovia konať. „Gorila je o prerastaní organizovaného zločinu na politiku a štátne štruktúry. Môžeme predpokladať, že informácie kompetentní mali, ale nechcem tu špekulovať ani hodnotiť. Treba ešte viac v tejto situácii odviazať ruky čestným policajtom, sudcom a prokurátorom, aby sa toto celé obdobie raz a navždy skončilo,“ uviedol.

Martin Klus
Zobraziť galériu (4)
Martin Klus  (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Je to ich morálnou povinnosťou

Podľa Beblavého nemôžu aktéri rôznych podozrení mlčať. „Ak máme mať dôveru v tento štát, nemôžu aktéri mlčať a tváriť sa, že nevedeli a podobne. Toto platí aj pre pána Dzurindu, Mikloša aj Fica. Je to ich morálnou povinnosťou. Penta a podobné skupiny dokázali kúpiť niekoho za každej vlády. To čo je dôležité je, či sa s tým niekto snaží niečo urobiť, alebo sa nám to v budúcnosti podarí,“ povedal Beblavý.

Miroslav Beblavý
Zobraziť galériu (4)
Miroslav Beblavý  (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

Spravodajský web Denník N ešte v pondelok zverejnil údajnú zvukovú nahrávku medzi Marianom K. a bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom, kde sa hovorí o vydieraní a obchodovaní s inou zvukovou nahrávkou kauzy Gorila. Následne v stredu odoslal anonym viacerým redakciám webový odkaz, na ktorom je práve zvukový záznam kauzy Gorila.

Viac o téme: Miroslav BeblavýKauza GorilaMartin KlusÁbel Ravasz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu