Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Fico si pochvaľuje súdržnosť koalície a naložil Kiskovi: VIDEO Predčasné voľby sú vylúčené

Robert Fico Zobraziť galériu (5)
Robert Fico (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Predseda strany Smer Robert Fico sa dnes na tlačovke vyjadril k aktuálnym politickým otázkam a zhodnotil aj včerajšiu koaličnú radu. Podľa neho prebiehala v mimoriadne priateľskej atmosfére. Predčasné voľby sú podľa neho úplne vylúčené. Nezdržal sa však ďalšieho kritizovania prezidenta Andreja Kisku v nadväznosti na včerajšie vyjadrenia premiéra Petra Pellegriniho.

Predseda Smeru Robert Fico vyzýva prezidenta SR Andreja Kisku, aby sa do skončenia jeho funkcie zdržal útokov na Slovensko v zahraničí. Na tlačovej konferencii v Bratislave tiež vyhlásil, že Kiska hrubo zneužíva svoju prezidentskú funkciu na čisto stranícku ambíciu.

Predseda Smeru Robert Fico o aktuálnych politických otázkach

Kiska nemôže len tak útočiť na vládu

Fico sa pridal ku kritike premiéra Petra Pellegriniho voči prezidentovi Kiskovi, ktorý podľa neho hrubo zneužíva funkciu na stranícku politiku. Skritizoval ho kvôli rozhovoru v nemeckom denníku i vyjadreniam na pôde Karlovej univerzity v Prahe počas prednášky. „Pán Kiska hrubo zneužíva svoju funkciu na čisto stranícke účely. Prezident nemôže chodiť po zahraničí a nadávať na vlastnú krajinu. Chcem ho vyzvať, aby sa do posledného momentu svojho pôsobenia zdržiaval takýchto vyjadrení,“ uzavrel.

Robert Fico
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Zdôrazňuje, že prezident SR nemôže chodiť po zahraničí a útočiť na vládu svojej krajiny. „Je to jednoduchý človek, ktorý prišiel z podnikateľského prostredia a pochopil, ako sa robí úžera a ako sa dostať k pozemku, lietať vládnym lietadlom,“ hovoril o prezidentovi.

Kiska reaguje: Rád by som chválil Slovensko, ale nemôžem

Prezident Andrej Kiska odpovedal na Ficove vyjadrenia na Facebooku. „Ako prezident by som pre zahraničné médiá najradšej hovoril o tom, ako sme na Slovensku postavili jednu supermodernú nemocnicu. Ako sme výrazne pohli s výstavbou diaľnic a dokončili tunel Višňové. Ako sme po toľkých rokoch a obrovských navýšeniach dokončili jadrovú elektráreň Mochovce,“ napísal. 

Robert Fico
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Zahraniční novinári sa ho však takéto otázky podľa jeho slov nemajú prečo spýtať. „Nič z toho sa nestalo. Namiesto toho im musím odpovedať na otázky ohľadom vraždy novinára a jeho snúbenice. O prepojení Vadalu, či Kočnera na najvyššie politické kruhy. O únose vietnamského občana prostredníctvom slovenského vládneho špeciálu. Predstavitelia Smeru mi vyčítajú, že hovorím o týchto negatívnych veciach, ale ja iba pomenovávam to, čo všetci ľudia vidia. Pred napojením mafie na štát si nemôžeme zatvárať oči,“ dodal. 

Predčasné voľby sú vylúčené

Včerajšia koaličná rada prebehla v mimoriadne priateľskom duchu a rokovanie bolo konštruktívne. Koalícia funguje a preto sú podľa Roberta Fica predčasné voľby definitívne vylúčené. „Vládna koalícia funguje a nie je dôvod na skracovanie volebného obdobia. Minuloročné zmeny vo vláde SR priniesli stabilitu a nevidíme žiadnu alternatívu,“ povedal s tým, že strany vedia prijímať zásadné legislatívne opatrenia. Dodal, že sú tiež pripravení zvoliť nových kandidátov na ústavných sudcov.

Robert Fico
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Koalícia chce teda predložiť prezidentovi ďalšie mená na chýbajúce miesta na Ústavnom súde, pričom presné počty budú ešte predmetom rokovania. Fico nekonkretizoval, či bude opäť strana Smer trvať na tajnej voľbe sudcov ako v predošlých dvoch prípadoch. Na ústavnom súde v Košiciach treba obsadiť ešte šesť miest.

Kritika opozície

Cieľom Smeru je vyhrať aj ďalšie voľby a zostaviť vládu. V najbližšom období sa chystajú predstaviť celý rad sociálnych opatrení, ktorého hlavným ťahúňom by malo byť zvýšenie rodičovského príspevku. Podľa neho neexistuje alternatíva k súčasnej vlády. Opozícia sa nevie podľa neho zhodnúť ani teraz. 

Robert Fico
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

„Nevedia sa dohodnút vo dvojici, takže si neviem predstaviť, ako to bude vyzerať, keď sa stretnú ôsmi, ale to už nechajme na voliča, ako sa rozhodne v najbližších parlamentných voľbách,“ povedal Fico. Kritizoval delenie ľudí a strán na slušných a neslušných a spochybňuje, že by medzi slušných patril prezident Kiska či lídrí SaS a OĽaNO Sulík a Matovič. 

Viac o téme: Koaličná rada Robert FicoSmerAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu