Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Najnovší volebný PRIESKUM: Potvrdená klesajúca tendencia pre Smer, masívny prepad kollárovcov

Michal Truban, Robert Fico a Marian Kotleba Zobraziť galériu (3)
Michal Truban, Robert Fico a Marian Kotleba (Zdroj: TASR - Pavol Zachar, Martin Baumann, Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Agentúra AKO prichádza s aktuálnym prieskumom preferencií politických strán. Z prvotných čísel je očividný postupný pokles najsilnejšej strany Smer a nárast Kotlebovej ĽSNS, ktorá sa už ocitla na druhom mieste rebríčka politických subjektov.

 

Prieskum sa uskutočnil v dňoch 29. apríla až 6. mája 2019. V prieskume zaznela otázka: „Ak by sa parlamentné voľby do NR SR konali najbližší víkend, ktorej politickej strane by ste dali Váš hlas? Prečítam vám ich v náhodnom poradí.“

  • 5,1 % respondentov deklarovalo, že by určite nešli voliť,
  • 12,2 % nevedelo, koho by teraz volili,
  • 0,5 % odmietlo prezradiť, koho by volili.

Rozhodnutých voličov bolo teda viac ako 82 %.

Najnovší volebný PRIESKUM: Potvrdená
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Agentúra AKO)

Súčasná vládna koalícia Smer-SNS-Most-Híd by v tomto prípade už vládu s 50 mandátmi nezložila.

Kým Smer v predchádzajúcom období v prieskume dosahoval hodnotu 19,7 %, dnes prichádza k ďalšiemu poklesu. Najsilnejšie politické zoskúpenie by v prípade hypotetických volieb dosiahlo už len 19,1 %, no stále by voľby vyhralo.

Najnovší volebný PRIESKUM: Potvrdená
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

Kotlebova strana ĽSNS sa po medializovanom súdnom procese o jej možnom rozpustení v prieskume posilnila. A to o viac ako dve percentá, čo ju s takmer 14-percentnou podporou stavia na druhé miesto podpory slovenského politického spektra.

Pokles zaznamenala aj koalícia strán Progresívne Slovensko a strany Spolu Občianska demokracia. S podporou 13,7 % sa dostala na tretie miesto prieskumu.

Ďalšie čísla nemusia potešiť Most, ktorý stále balansuje na hranici zvoliteľnosti, či Kollárovu stranu Sme rodina, ktorá oproti minulému prieskumu, kde dosahovala 10,7 %, prišla o viac ako dve percentá podpory a v súčasných výsledkoch prieskumu už dosahuje len 8,3 %. Týmto výsledkom ale kollárovci predbehli aj vládnych národniarov, ktorí si čísla oproti minulému prieskumu mierne polepšili a disponujú rovnými ôsmimi percentami podpory. Takéto mierne polepšenie zaznamenali aj strany SaS či OĽaNO.

Viac o téme: PrieskumPolitické strany
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu