Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Koalícia chce, aby sa ústavný súd stal ochrancom protiprávneho štátu, tvrdí Baránik

Poslanec Alojz Baránik.
Poslanec Alojz Baránik. (Zdroj: TASR – Jakub Kotian )

BRATISLAVA - Vládna koalícia sleduje vlastné záujmy, a to, aby sa ústavný súd stal ochrancom protiprávneho štátu. Uviedol to dnes na tlačovej besede poslanec NR SR za SaS Alojz Baránik s tým, že zaznievajú hlasy, že by sa voľba kandidátov na ústavných sudcov dnes v Národnej rade SR nemusela vydariť a že by poslanci nemuseli zvoliť požadovaných 18 kandidátov.

"Je to cieľ dosadiť na ústavný súd ľudí, ktorí sa spreneverili službe občanom," povedal s tým, že toto môže mať za následok nedôveru v štát a ochromenie demokracie na Slovensku. Vyzval novinárov aj verejnosť k tomu, aby hľadali informácie o kandidátoch, ktorí budú zvolení Národnou radou SR. "Menej nápadní môžu byť rovnako nebezpeční ako kandidáti, ktorí sú nám dobre známi," uviedol Baránik. Podľa neho situácii neprispieva ani fakt, že nevieme, či voľba v pléne NR SR bude tajná, alebo verejná. Baránik dodal, že poslanci majú povinnosť predložiť prezidentovi 18 kandidátov a nie menej.

Poslanec NR SR za stranu SaS Ondrej Dostál opäť zdôraznil, že je presvedčený o tom, že kandidát Robert Fico nespĺňa zákonné podmienky na post ústavného sudcu. Podľa neho dnes poslankyňa Irén Sárközy (Most-Híd) na Ústavnoprávnom výbore NR SR hlasovala v prospech Fica čisto politicky. Dostál tvrdí, že Ficovi chýba 27 mesiacov na to, aby splnil podmienku 15 rokov praxe.

Líder SaS Richard Sulík sa nazdáva, že voľba ústavných sudcov je pre spoločnosť veľmi dôležitá. "Rozhodne sa, či právny štát bude mať šancu sa zlepšovať, alebo to bude zlé ako doteraz. Medzi 39 kandidátmi sú takí, ktorí vedia pozdvihnúť úroveň právneho štátu, ale sú tam aj gauneri," povedal Sulík. "Politický skrachovanec Robert Fico sa potrebuje niekam upratať, financoval stranu vlastnou hlavou, zháňal čierne peniaze, preukázal, že jeho slovo nemá žiadnu váhu," povedal. "Vládnu koalíciu nezaujíma ústavnosť ani či právny štát posilní, inak by na výbore nelámali ústavu cez koleno. Robert Fico je problém pre demokraciu a pre právny štát," dodal Sulík.

Rokovanie o kandidátoch odštartuje v pléne dnes po 15:00 po pravidelnej Hodine otázok. Parlament má za úlohu zvoliť 18 kandidátov, z ktorých prezident vymenuje polovicu. Podľa súčasných pravidiel musí získať uchádzač o post sudcu Ústavného súdu SR nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov, najmenej však 39. Kým predstavitelia koaličných strán presadzujú tajnú voľbu, opozícia a mimovládne organizácie žiadajú verejnú voľbu. Deviatim sudcom Ústavného súdu SR vyprší funkčné obdobie 16. februára.

 

Viac o téme: KoalíciaSaSÚstavný súdAlojz Baránik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu