Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vašečkov návrh neprešiel: Interrupčná legislatíva sa nesprísni

Richard Vašečka
Richard Vašečka (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - NR SR neposunula do druhého čítania návrh nezaradeného poslanca Richard Vašečku, ktorý mal obmedziť umelé potraty na Slovensku. Návrh podporilo 46 poslancov, proti bolo 31 a zdržalo sa 40. Parlament mal hlasovať aj o obdobnom návrhu z dielne ĽS NS. Marián Kotleba však návrh pred hlasovaním stiahol.

„Novela zákona, ktorú predkladáme, pripúšťa kompromis, ktorý zodpovedá súčasnému stavu našej spoločnosti - výnimočné situácie, v ktorých by bol potrat dovolený," uviedol Vašečka pred hlasovaním a priznal, že pre neho je to ťažký kompromis. Novela berie ohľad na nenarodené dieťa, prináša ustanovenia, ktoré majú chrániť matky pred potratom z donútenia a ruší potraty na žiadosť bez udania dôvodu.

Ponecháva však možnosť legálneho dôvodu potratu, teda v prípade ohrozenia života a zdravia matky, ťažkého poškodenia dieťaťa, ktoré musí byť podložené dvoma nezávislými lekárskymi správami a v prípade, že tehotenstvo je následkom trestného činu. Cieľom poslancov za ĽS NS bolo sprísniť liberálnu potratovú politiku na Slovensku. "Chceme obmedziť potraty, ktoré sa vykonávajú bez udania dôvodu," uviedol Marian Kotleba s tým, že tri výnimky, keď žena môže podstúpiť umelé prerušenie tehotenstva, ponechávajú.

Viac o téme: PotratySNSRichard Vašečka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu