Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V parlamente je dnes rušno: Poslancov čaká hlasovanie o platoch i diskusia o rozpočte

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Rokovanie o rozpočte verejnej správy na nasledujúce tri roky pokračuje v pléne Národnej rady SR aj vo štvrtok. V rozprave by malo vystúpiť ešte 10 písomne prihlásených zákonodarcov, následne dostanú možnosť prihlásiť sa do rozpravy ústne. Možno pritom očakávať, že diskusia sa povedie v podobnom duchu, ako sa niesla prvý deň rokovania o zákone roka, kedy vystupovali iba opoziční poslanci. Tí pritom kritizovali najmä odsúvanie vlastných konsolidačných plánov vládnym kabinetom.

Minister financií Peter Kažimír však uviedol, že je prirodzené, že vláda do rozpočtu zapracovala svoje priority. Hoci pripustil, že by rozpočet mohol byť vyrovnaný aj skôr, nezostalo by ale na sociálne opatrenia pre ľudí. Zároveň vyjadril presvedčenie, že aktuálny záväzok dosiahnuť vyrovnané hospodárenie v roku 2020 sa podarí dodržať.

Vo štvrtok popoludní je v parlamente na programe tiež hlasovanie o ďalších zákonoch z dielne rezortu financií. Jedným z nich je rozsiahla novela zákona o dani z príjmov, ktorou sa má okrem iného spresniť určenie daňovej rezidencie fyzickej osoby s tým, že okrem možnosti ubytovania na určitom mieste a dĺžke pobytu v krajine budú zohľadňované aj rodinné a ekonomické väzby daňovníka.

Návrh obsahuje aj zmeny smerujúce k podpore kúpeľníctva, či už zmenami v zdaňovaní technického zhodnocovania budov či v ich odpisovaní, zaviesť sa má aj odpočítateľná položka na daň z príjmov pre ľudí, ktorí navštívia kúpele. Zameriava sa aj na inovácie, keď navrhuje zvýšenie v súčasnosti poskytovaných zvýhodnení pre daňovníkov vykonávajúcich výskum a vývoj a tiež by mal umožniť neziskovkám využiť maximálne 20-tisíc eur z príjmov z reklamy na verejnoprospešné účely, pričom takto využité príjmy budú oslobodené od zdanenia.

Poslanci budú hlasovať aj o novele zákona o dani z pridanej hodnoty, ktorá obsahuje predovšetkým technické zmeny vyplývajúce z aplikačnej praxe. Prostredníctvom tejto novely však chce parlament cez pozmeňujúci návrh upraviť v posledných dňoch často diskutované platy ústavných činiteľov. Podľa tohto pozmeňujúceho návrhu, ktorý po dohode s rezortom financií v stredu predložil poslanec za Smer-SD Ladislav Kamenický, by pritom mali platy ústavných činiteľov, ktoré mali doposiaľ zmrazené, stúpnuť o symbolické euro mesačne.

Podľa Krištúfkovej rozpočet nehovorí nič o podpore rodín

Hnutie Sme rodina neplánuje návrh štátneho rozpočtu v parlamente podporiť. Dôvodom je slabá podpora rodín. Poslankyňa hnutia Petra Krištúfková upozornila, že vláda niektoré príspevky zvyšovala, ale udialo sa to po veľmi dlhej dobe a zvýšenie neodráža realitu. Ide najmä o rodičovský a opatrovateľský príspevok. Podľa nej sú nedostatočne podporované osamelé matky či rodiny s postihnutým dieťaťom alebo iným členom rodiny. 

Upozornila i na to, že opozícia predkladá často návrhy zákonov, ktoré ani nemajú vplyv na štátny rozpočet, avšak neúspešne. "Je škoda, že neboli akceptované mnohé z dobrých opozičných návrhov. Mohli sme byť ďalej v takej dôležitej oblasti, ako je podpora pre rodiny. Predložený rozpočet opäť nič nehovorí o ucelenej koncepcii pre podporu rodín. Nevytvára systém, o ktorý by sa mohli v každej etape života a v zložitej situácii rodiny oprieť. Iba hasí tam, kde je to neúnosné. Preto návrh rozpočtu nepodporíme," avizovala Krištúfková.

V parlamente je dnes
Zobraziť galériu (3)

Hnutie však podporuje návrh na zvýšenie príplatkov za nočnú a sviatočnú prácu, ako aj zavedenie príplatku za prácu počas víkendov. S týmito opatreniami návrh rozpočtu počíta. "Vítame zvýšenie príplatkov, ale je to dôkazom, že aj opozičné návrhy môžu byť inšpiratívne," podotkla poslankyňa. Za diskutabilné však považuje zmeny týkajúce sa príspevkov na dochádzanie za prácou.

"Príspevok na presťahovanie sa za prácou má byť do sumy 4000 eur. Ktorí z vás by sa s celou rodinou preťahovali, zmenili trvalé bydlisko, manželka by si musela hľadať inú prácu, deti by museli zmeniť školu? Firmy dávajú zmluvy na dobu určitú, zvyčajne na jeden rok," podotkla Krištúfková. Toto opatrenie podľa nej nič nerieši. "Vzniká otázka, či by sa financie vyčlenené na tento účel v objeme 4,5 milióna eur nemali radšej použiť napríklad pre rodiny so zdravotne ťažko postihnutým členom," myslí si Krištúfková.

Rezort dopravy nie je schopný čerpať zdroje na výstavbu ciest, tvrdí Marosz

Ministerstvo dopravy nie je schopné v dostatočnej miere čerpať zdroje na výstavbu dopravnej infraštruktúry. To je podľa opozičného poslanca hnutia OĽaNO Jána Marosza najzásadnejším posolstvom návrhu rozpočtu na budúci rok pre oblasť dopravy. "Je veľmi zarážajúce, že ministerstvo dopravy na jednej strane volá po väčšom zadlžovaní našich detí, a na druhej strane nie je schopné kvôli chabému plánovaniu prípravy a výstavby diaľnic a železníc minúť ani len to, čo dostane od ministerstva financií," zdôraznil Marosz v rámci rozpravy k návrhu rozpočtu na rok 2018.

Pripomenul, že na cestnú a železničnú infraštruktúru sa na rok 2018 rozpočtujú výdavky vo výške 881 miliónov eur, čo v porovnaní so schváleným rozpočtom roku 2017 predstavuje zníženie o 1,07 miliardy eur, teda o 54,7 %. "Na diaľnice a rýchlostné cesty je na budúci rok rozpočtovaných iba 97 miliónov eur, teda osemkrát menej ako v roku 2015, keď končilo predchádzajúce programové obdobie pre eurofondy," vyčíslil tiež Marosz.

Súčasne by mal rozpočet podľa Marosza obsahovať zmienky o tom, ktoré cesty sa stavajú, prečo sa stavajú a akú hodnotu za peniaze to ľuďom prináša. "Ak rozpočet tieto náležitosti neobsahuje, potom je podľa mňa iba zhlukom nič nehovoriacich čísiel a nesplnenou domácou úlohou," zhodnotil Marosz. Zároveň kritizoval aj nedostatočné financovanie opráv a údržby ciest prvej triedy. Tie by totiž podľa neho ročne potrebovali aspoň 80 miliónov eur, ale štátny rozpočet počíta len so sumou 40,5 milióna eur.

V parlamente je dnes
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

S tým, že finančných prostriedkov je málo, predovšetkým na opravy a rekonštrukcie ciest prvej triedy, súhlasil s poslancom Maroszom aj poslanec Mosta-Híd a splnomocnenec vlády pre rýchlostné cesty Igor Janckulík. "Ak je niečo poškodené, peniaze by sa mali nájsť a nečakať, kým sa cena navýši," dodal. V rámci rozpravy k návrhu rozpočtu na budúci rok tiež poslankyňa hnutia OĽaNO Silvia Shahzad kritizovala nedostatočnú debarierizáciu na Slovensku. Existuje síce podľa jej slov Národný program rozvoja životných podmienok osôb so zdravotným postihnutím, ktorý ale akoby nemal rozpočet.

"Neviem sa dopátrať k tomu, koľko financií bolo k jednotlivým bodom vyčlenených," konštatovala poslankyňa. Pýtala sa preto ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD), či sa naozaj nenájdu v rozpočte prostriedky aj na debarierizáciu. "Kedy vyčleníte na debarierizáciu aspoň jeden milión?" položila otázku Shahzad.

 

Viac o téme: DiskusiaRokovaniaHlasovanieBratislavaSlovenskoNR SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu