Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Slovensko nejde na súd kvôli migrantom, bola úspešnejšia ako susedia z V4, tvrdí Kaliňák

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Slovensko je solidárne s Českou republikou, Maďarskom a Poľskom, ktoré vo štvrtok Európska komisia (EK) zažalovala na Súdnom dvore EÚ v súvislosti s relokáciami nelegálnych migrantov. Povedal minister vnútra SR Robert Kaliňák v rámci zasadnutia Rady EÚ pre vnútorné záležitosti v Bruseli.

Minister pripomenul, že nejde o žiadne prekvapenie, lebo komisia túto možnosť naznačila už pred niekoľkými mesiacmi. Zároveň vyjadril názor, že "tak trochu" ide o rozhodnutie, ktoré má rozdeliť krajiny Vyšehradskej štvorky (V4).

Podľa jeho slov je Slovensko o čosi úspešnejšie, prijalo potrebné opatrenia a prišlo s konkrétnymi návrhmi aj na bratislavskom summite EÚ v septembri 2016. Okrem toho SR zabodovala "gabčíkovským prípadom", keď sme v roku 2015 pomohli Rakúsku s utečencami. Dokázali sme, že sú riešenia, ktoré dokážu udržať nulový sekundárny pohyb migrantov a absolútnu bezpečnosť a pomôžu krajine, ktorá je zaťažená vysokou mierou migrácie.

"Aj preto Slovensko na rozdiel od Českej republiky, Maďarska a Poľska bolo aktívne a úspešné. Ukázalo sa, že tieto opatrenia sú efektívne na rozdiel od povinných kvót, ktoré sa ukázali ako maximálne neefektívne, aj preto sa dnes v tejto skupine nenachádzame," uviedol na margo situácie partnerov z V4. Dodal, že nás tento stav "neteší" a že Slovensko je solidárne so svojimi troma susedmi.

Minister v tejto súvislosti upozornil, že najnovšie návrhy estónskeho predsedníctva v Rade EÚ, podľa ktorých by sa členské štáty mohli "vykúpiť" zo schémy povinných kvót poskytnutím väčšieho množstva policajtov či potrebnej techniky na problémové hranice, pripomínajú slovenské návrhy z bratislavského summitu. "Je to cesta, ktorá bola správna. Mnohé štáty si dnes nechcú priznať chybu a tu by mali dokázať svoju politickú zrelosť, priznať, že sa v septembri 2015 mýlili a priznať, že sa treba vydať inou cestou," dodal.

Na otázku TASR ako SR v tomto kontexte vníma najnovšie návrhy Európskej komisie o reforme dublinského azylového systému, ktoré naznačujú možnosť povinných kvót v krízových migračných situáciách a dobrovoľných relokačných kvót v "pokojnejšom" období, Kaliňák vyhlásil, že sú to "povinné kvóty natreté na ružovo". 

"Stále to budú povinné kvóty. Stále to bude proti zásadám, ktoré vyznávame. Nerozumiem, že ešte stále niekto, aj po rokoch skúseností, má tendenciu prijímať opatrenia, ktoré sa ukázali ako nefunkčné a neefektívne," opísal situáciu.

Kaliňák pripomenul, že teraz je oveľa viac členských krajín proti systému kvót ako v septembri 2015, keď sme boli lídrami tejto kampane a postupne sa k pridali Česi, Maďari, Poliaci či Rumuni. Dodal, že SR svoje stanovisko nemení, lebo život ukázal, že povinné kvóty sú v boji proti nelegálnej migrácii neúčinné. Vyjadril nádej, že nadchádzajúce bulharské predsedníctvo bude podporovať iné, efektívnejšie opatrenia.

Viac o téme: Robert Kaliňák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu