Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Poslanci rozhodli o zvyšovaní svojich platov: Pozrite, o koľko si od januára prilepšia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Ján Zemiar,)

BRATISLAVA - Zmrazené platy poslancov NR SR, členov vlády, prezidenta, predsedu a podpredsedu Najvyššieho kontrolného úradu sa od januára 2018 zvýšia o jedno euro. Rozhodli o tom vo štvrtok poslanci NR SR, ktorí 105 hlasmi schválili pozmeňujúci návrh Ladislava Kamenického (Smer-SD) k novele zákona o DPH. Tým, že sa mzdy nezvýšia skokovo, má štát ušetriť 4,1 milióna eur.

Toto zvýšenie sa vzťahuje aj na verejného ochrancu práv, riaditeľa Národného bezpečnostného úradu, komisára pre deti, komisára pre osoby so zdravotným postihnutím, štátnych zamestnancov vo verejnej funkcii v služobnom úrade, ktorým je ministerstvo, vedúcich ostatných ústredných orgánov štátnej správy aj členov Rady pre štátnu službu.

Plénum tiež schválilo, že o jedno euro sa zvýši aj balík určený na poslaneckých asistentov a prevádzku kancelárií. Zároveň platí, že na platy generálneho prokurátora, predsedu Súdnej rady, sudcov Ústavného súdu SR a ostatných sudcov, ktorých mzdy sú naviazané na platy prokurátorov, sa toto obmedzenie nevzťahuje.

Na takomto postupe sa koalícia dohodla po tom, ako v parlamente neprešiel vládny návrh na skrátené legislatívne konanie, ktorým sa mali mzdy ústavných činiteľov opäť zmrazovať. "Je jasná zhoda, že nemôžeme uvoľniť proces zmrazovania platov tak, že použijeme výpočet zavedený pred niekoľkými rokmi. Preto je dohoda, že platy sa zvýšia o symbolické euro. Robíme to, aby sme oficiálne otvorili diskusiu, ako odstrániť deformácie platov ústavných činiteľov a nominantov v štátnych spoločnostiach," povedal po utorkovom (5.12.) rokovaní koaličných poslaneckých klubov v NR SR premiér a predseda Smeru-SD Robert Fico s tým, že to nebude jednoduchá práca.

Predseda vlády spresnil, že sa budú musieť nastaviť určité koeficienty, od ktorých sa budú odvíjať platy ústavných činiteľov a zástupcov štátu v štátnych spoločnostiach.

Podľa predsedu NR SR a lídra SNS Andreja Danka je dôležité, že si koalícia dokázala problémy, ktoré vznikli, vyjasniť. "Dohodli sme sa na systéme riešenia platov ústavných činiteľov, ale aj nominantov v štátnych podnikoch," povedal. Danko zároveň tvrdí, že koalícia bola opozíciou vodená za nos. "Na grémiách som hovoril, aby sa opozícia oboznámila s návrhom Antona Hrnka (SNS). Na poslednú chvíľu nám bolo povedané, že ústretovosť nebude. O to viac je komické, ak je teraz opozícia proti zvyšovaniu platov," odkázal.

Aj Danko potvrdil, že v horizonte budúceho polroka politici predstavia konečný systém odmeňovania. "Ja osobne budem presadzovať aj zdaňovanie platov europoslancov. Vyzývame aj opozíciu, aby prispela k tomuto zákonu. Nemôže predsa riaditeľ RTVS zarábať viac ako premiér, alebo dosahovať plat prezidenta," konštatoval.

Líder Mosta-Híd Béla Bugár poznamenal, že principiálnym postojom a hľadaním kompromisov našla koalícia riešenie, ktoré vyhovie očakávaniu občanov, ale aj poslancov. "Najdôležitejšie je, že sme nezmrazili platy a dali sme na stôl otázku, ako to vyriešiť. Musí to byť systémové a komplexné riešenie, aby sa v budúcnosti už nikdy nemuseli platy zamraziť," uzavrel.

Viac o téme: PlatyPoslanciZvyšovanie platov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu