Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kažimír varuje: Hodnota elektrární sa blíži k nule

Peter Kažimír
Peter Kažimír (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Posilnenie pozície štátu v Slovenských elektrárňach by mohlo byť z pohľadu potreby dodatočných zdrojov lacnejšie, ako sa na prvý pohľad zdá. Naznačil to minister financií Peter Kažimír po stredajšom rokovaní vlády. Taliansky Enel pritom ponúka na predaj svoj 66-percentný podiel v elektrárňach a konkrétne ponuky očakáva už začiatkom mája.

"Názor na to, akú hodnotu by mal mať taký alebo onaký podiel, sú rôznorodé. V mojom hodnotení sa hodnota tejto firmy blíži k nule z pohľadu toho, aké má záväzky," povedal Kažimír novinárom. 

Podľa ministra financií je však v súčasnej situácii prioritou dostať pod kontrolu dostavbu atómovej elektrárne v Mochovciach. "My sme dali jasne najavo, že sa nám nepáči avizovaný odchod talianskeho Enelu z fabriky, ktorá má rozostavanú atómovú elektráreň na našom území," tvrdí. Štát podľa Kažimíra v tejto situácii, kedy je dostavba atómovej elektrárne v Mochovciach v záverečnej etape, nemôže akceptovať ani príchod akéhokoľvek nového akcionára. "Nie je pre nás prijateľné, aby nám sem vbehol akýkoľvek akcionár bez toho, aby sme sa my k tomu vedeli vyjadriť," hovorí. Zároveň však pripomenul, že štát predkupné právo na akcie Enelu v Slovenských elektrárňach nemá. 

Aktívny vstup Slovenska do predaja Slovenských elektrární pritom po stredajšom stretnutí so šéfom talianskeho Enelu Francescom Staracem potvrdil premiér Robert Fico. "Oznámil som pánovi Staracemu, že vláda SR vstúpi do procesu rozhovorov so spoločnosťou Enel s cieľom posilniť pozície Slovenskej republiky v Slovenských elektrárňach. Chceme vrátiť štát v Slovenských elektrárňach do postavenia, ktoré mu patrí,“ povedal Fico. 

Podľa predsedu vlády štát bude mať záujem minimálne o 17-percentný podiel z celkového 66-percentného podielu predávaného talianskou spoločnosťou Enel. Samozrejmosťou je podľa neho aj získanie manažérskej kontroly. Štát má v súčasnosti v elektrárňach 34-percentný podiel, po kúpe spomínaného 17-percentného podielu by sa štát stal majoritným akcionárom. Vláda bude podľa Fica pozorne sledovať, s akými ponukami prídu iní záujemcovia. Od nich očakáva Enel podanie ponúk do 9. mája. 

Šéf Enelu Francesco Starace nevidí v plánoch slovenskej vlády problém. "Je to jedno z riešení, nie je však jediné. Áno máme právo predať tento podiel. Bolo to uznané na stretnutí s premiérom. Je dobrá myšlienka, že sa do toho zapojí vláda. Je potom na vláde, ako sa rozhodne. V prvom rade chceme dokončiť proces obdržania formálnych ponúk a potom zhodnotíme s druhým akcionárom Slovenských elektrární, aké riešenie by bolo najlepšie," povedal po rokovaní s premiérom Starace. Podľa neho sa môže stať, že Enel predá len časť ponúkaných akcií Slovenských elektrární a zvyšok si ponechá. "Bude záležať, aké ponuky dostaneme. Počas tohto roka sa pokúsime predať prvú tranžu Slovenských elektrární," dodal Starace. 

Premiér naďalej tvrdí, že jeho vláda nebude s Enelom v predaji ich 66-percentného podielu spolupracovať. Aspoň do doby, kým sa Taliani nezaviažu, že zabezpečia dostavbu tretieho a štvrtého bloku Atómovej elektrárne Mochovce. "Potrebujeme pár týždňov, možno mesiacov na rokovania. Potrebujeme mať stopercentnú istotu, že talianska spoločnosť Enel pri akýchkoľvek pokusoch predať svoj podiel v elektrárňach si ponechá plnú zodpovednosť za dostavbu Mochoviec,“ zdôraznil Fico. 

Enel si je vedomý, že dostavba Mochoviec je dôležitá. Tento projekt má totiž podľa Staraceho aj významný vplyv na cenu predávaného podielu. "Najväčším faktorom, ktorý ovplyvňuje predaj elektrární, je dostavba Mochoviec. Myslím si, že skutočnosť, že my stále opakujeme záujem dostavať Mochovce, najviac prispieva k tvorbe tej hodnoty Slovenských elektrární v súčasnosti. Treba však pochopiť to, že nie je to Enel, ktorý dostavuje Mochovce, ale sú to Slovenské elektrárne,“ konštatoval Starace. 

Spoločnosť Slovenské elektrárne je najväčším výrobcom elektriny na Slovensku. V apríli 2006 sa jej hlavným akcionárom stala spoločnosť Enel so 66-percentným podielom. Zvyšných 34 % akcií vlastní Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky. Na kúpu slovenského výrobcu elektriny vynaložil Enel pred deviatimi rokmi necelých 840 miliónov eur. Spoločnosť Slovenské elektrárne disponuje vyše päť tisíc megawattmi inštalovaného výkonu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu