Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kohúti opäť v sebe: Dzurinda s Ficom sa do seba pustili ako za starých dobrých čias!

Mikuláš Dzurinda a Robert Fico
Mikuláš Dzurinda a Robert Fico

BRATISLAVA - Slovenská republika prišla pri privatizácii Slovenských elektrární (SE) v rokoch 2005 a 2006 o 800 miliónov eur alebo vtedajších 24 miliárd slovenských korún. Vyhlásil to dnes v Národnej rade (NR) SR premiér Robert Fico (Smer-SD), keď plénu predniesol informáciu o tejto privatizácii. Materiál si od vlády vyžiadala opozícia.

"Verím, že tento skutok bude preverený," podčiarkol Fico. Týka sa to pritom podľa jeho slov pomerne veľkého počtu poslancov, ktorí sú aj dnes v parlamente a v tom čase mali politickú zodpovednosť. Vymenoval napríklad vtedajšieho premiéra Mikuláša Dzurindu, ministra financií Ivana Mikloša, šéfa rezortu spravodlivosti Daniela Lipšica, predsedu parlamentu Pavla Hrušovského či podpredsedu NR SR Bélu Bugára.

"Mohol by som možno ešte vymenovať ďalších pár poslancov, ktorí v tom čase sedeli a pozerali sa na to, ako bola Slovenská republika obratá o 24 miliárd slovenských korún," zdôraznil Fico. V júli 2014 bolo podľa neho v tejto veci začaté trestné stíhanie pre zločin skresľovania údajov hospodárskej a obchodnej evidencie.

V uznesení o začatí trestného stíhania sa podľa Fica konštatuje, že krátko predtým, ako boli v roku 2005 elektrárne privatizované a bola stanovená suma, za ktorú sa 66 % akcií firmy predalo talianskej spoločnosti Enel, sa umelo znížila hodnota vlastného imania SE. A to o viac ako 12 miliárd slovenských korún.

"Hneď po tom boli Slovenské elektrárne predané za 32 miliárd korún," pripomínal predseda vlády. Už len na základe tohto podozrenia možno podľa neho konštatovať, že štát a jeho občania boli okradnutí o 12 miliárd korún. "A to sme ešte len na začiatku privatizácie," upozornil.

Zaujímavé podľa neho je, že mesiac po privatizácii elektrární sa navýšila hodnota firmy na 56 miliárd slovenských korún. Podľa Fica tak možno povedať, že to bola skutočná hodnota elektrární, o 24 miliárd korún vyššia než predajná cena 66-% podielu vo firme. "Niekedy mám pocit, že kvôli malej smietke v očiach opozícia nevidí brvná," dodal premiér.

Dzurinda: Fico hrubo klame, SE sme neprivatizovali pod cenu

Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) hrubo klame, ak tvrdí, že vláda Mikuláša Dzurindu predala v rokoch 2005 až 2006 podiel v Slovenských elektrárňach (SE) pod cenu. Vyhlásil to dnes Dzurinda s tým, že ten, kto predáva, chce získať čo najviac a ten čo kupuje, chce platiť čo najmenej. Privatizácii SE sa venovali poslanci aj v závere 13. rokovacieho dňa 51. schôdze parlamentu.

"Buď sa tieto tendencie stretnú a obchod bude, alebo sa nestretnú a obchod nebude. Najhrubšou lžou Roberta Fica je teda výrok, že sme predali 66 percent SE hlboko pod cenou a dôkazom má byť urýchlené následné precenenie majetku SE. Vo vládnej Informácii o privatizácii, ktorú predložili do parlamentu, však o tom nie je ani veta. Nedal to na papier, lebo je to obrovský nezmysel," myslí si Dzurinda.

Podľa jeho slov on osobne nebol za posledných desať rokov, ktoré od privatizácie ubehli, napádaný, aby zdôvodňoval predajnú cenu. "Bol som napádaný privatizáciou ako takou, ale že som predal SE pod cenu, to som sa dozvedel až minulý mesiac. To, čo predviedol Fico pred mesiacom, keď na nás nabrýzgal, nemá s princípmi demokracie nič spoločné. Použil špinavú demagógiu a lži najväčšieho formátu bez možnosti, aby sa opozícia mohla vyjadriť," vysvetlil Dzurinda motiváciu, prečo si vôbec od vlády informáciu o privatizácii vypýtal.

Podľa Dzurindu sa Fico tvári, že v národnoštátnom záujme vybojoval pre SR obrovské víťazstvo v podobe prebratia správy nad vodnou elektrárňou Gabčíkovo. "Zdá sa mi, že presný opak je pravdou. Fico poškodil národné a štátne záujmy SR, lebo to, čo vláda urobila, nepovedie k ziskom, ale k stratám pre Slovensko," uzavrel s tým, že konkrétnejší bude vo štvrtok (28.5.), kedy bude jeho vystúpenie v pléne pokračovať. Do rozpravy je okrem neho písomne prihlásených päť členov snemovne, následne bude možnosť prihlásiť sa ústne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu