Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Dzurinda: Fico Slovákov oblbuje, peniaze by z Enelu mohol vytriasť

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Ak slovenská vláda predala v rokoch 2005 a 2006 Slovenské elektrárne pod cenu, premiér Robert Fico (Smer-SD) mal a aj má v rukách inštrument, ako na základe objektívnych údajov tieto peniaze z Enelu "vytriasť". Vyhlásil to v úvode 14. rokovacieho dňa 51. schôdze Národnej rady (NR) SR nezaradený poslanec Mikuláš Dzurinda. V čase privatizácie elektrární bol predsedom vlády.

"Prečo tu fňuká, prečo nás osočuje, keď má v rukách inštrument, ako peniaze z Enelu vydolovať, ak sme elektrárne predali pod cenu?" pýtal sa Dzurinda. Tým inštrumentom má byť takzvaný closing, čiže uzatvorenie transakcie. Podľa Dzurindu nebol closing do dnešného dňa ukončený, a práve v rámci neho môže vláda žiadať dodatočné financie od Enelu.

"Uzavretie nie je ukončené, ale vláda v tomto ani vôbec nekoná. Fico tu 'oblbuje' národ a nepýta peniaze," dodal Dzurinda. V čase vlády Ivety Radičovej sa podľa jeho slov o ukončenie tohto uzatvorenia snažil vtedajší minister financií Ivan Mikloš. Podľa Dzurindu sa to ale nepodarilo. Odhaduje pritom, že vláda by mohla žiadať doplatenie 100 až 200 miliónov eur.

Dzurinda v rámci svojho vystúpenia v pléne zdôraznil, že Slovensko predalo podiel v elektrárňach za dobrú cenu. Argumentoval tým, že vtedajšia vláda prijala najvyššiu ponuku z troch predložených. Išlo podľa neho o trhovú cenu a dokonca medzinárodný poradca kabinetu radil, že každá z týchto troch ponúk by bola dobrá.

Okrem toho, za desať rokov mu podľa jeho slov cenu za predaj podielu v elektrárňach nikto nevyčítal. "Bársčo ste mi vyčítali, ale že sme zle predali elektrárne, to som sa dozvedel pred mesiacom," opísal Dzurinda. Vtedy to v pléne vyhlásil premiér Fico a na základe toho si následne Dzurinda vypýtal od vlády informáciu o privatizácii elektrární.

"Obviňovanie Roberta Fica je neuveriteľne špinavou demagógiou," zdôraznil Dzurinda. Zľahka by to označil za Cirkus Humberto. "Tým nechcem tento svetoznámy cirkus nijako uraziť," podotkol poslanec. Kládol si tiež otázku, prečo to Fico robí. Podľa neho len potrebuje odpútať pozornosť od svojich "prúserov".

Premiér počas svojho vystúpenia v pléne v stredu (27. mája) uviedol, že Slovensko prišlo pri privatizácii elektrární o 800 miliónov eur alebo vtedajších 24 miliárd slovenských korún. "Verím, že tento skutok bude preverený," podčiarkol premiér. Týka sa to pritom podľa jeho slov pomerne veľkého počtu poslancov, ktorí sú aj dnes v parlamente a v tom čase mali politickú zodpovednosť. Vymenoval napríklad Dzurindu, ministra financií Ivana Mikloša, šéfa rezortu spravodlivosti Daniela Lipšica, predsedu parlamentu Pavla Hrušovského či podpredsedu NR SR Bélu Bugára.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu