Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Fico: Črevá Junckerovho investičného balíčka nie sú ešte dostatočne známe

Robert Fico Zobraziť galériu (2)
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRUSEL/BRATISLAVA - V prípade 315 miliardového balíčka, s ktorého návrhom prišiel nový predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker, ešte stále nie sú dostatočne známe jeho črevá.

Pred začiatkom dnešného summitu Európskej rady v Bruseli to uviedol slovenský premiér Robert Fico. "Zatiaľ je to politická škrupina, vieme, čo chceme," dodal.

Fico sa pred zasadnutím stretol spolu s kolegami z Vyšehradskej štvorky a Rumunska s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom. Hovorili o koordinovanom postupe zoskupenia v prípade investičného balíčka. Ten predpokladá vytvorenie Európskeho fondu pre strategické investície (EFSI). Vo fonde bude 21 miliárd zo strany EK a Európskej investičnej banky (EIB), ďalšie zdroje sa očakávajú zo strany súkromných investorov a bánk. Za všetky štáty EÚ je identifikovaných 2000 možných projektov za 1,3 bilióna eur. Za Slovensko to je 125 projektov v približnej hodnote 29 miliárd eur.

"Chceme sa dohodnúť na tom, že predložíme také projekty, ktoré by z tohto balíka mohli byť financované a ktoré budú mať skôr cezhraničný charakter," priblížil Fico dnešný rozhovor Vyšehradskej štvorky s Tuskom. Zároveň zdôraznili aj to, že popri tomto balíčku je dôležitá flexibilita komisie pri čerpaní peňazí z európskych fondov.

Podľa Fica je známych iba málo detailov EFSI, do ktorého budú môcť prispieť dobrovoľne aj členské štáty únie. "Pre krajinu by z toho pravdepodobne plynuli nejaké výhody," poznamenal. Európska rada má dať dnes len politické "požehnanie" na vznik EFSI. Komisia predloží návrh príslušnej legislatívy v januári budúceho roka a k čerpaniu z Junckerovho investičného balíčka by malo prísť reálne v druhej polovici budúceho roka.

Druhá časť diskusie summitu v nočných hodinách sa bude týkať situácie na Ukrajine, ale skôr z hľadiska potrebných reforiem. Žiadne rozhodnutia smerom k sankciám voči Rusku sa prijímať nemajú.

Figeľ: Strategické investície nemajú byť v protiklade s konsolidáciou verejných 

Strategické investície vo forme tzv. Junckerovho balíka nie sú a nemajú byť v protiklade s konsolidáciou verejných financií. Tvrdí to líder KDH a podpredseda NR SR Ján Figeľ v reakcii na hlavnú tému dnešného summitu lídrov EÚ v Bruseli.

Ján Figeľ
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

"Odpoveď nie je buď investície, alebo zodpovedný rozpočet. Odpoveď je aj, aj. Ľavica volá po investíciách, pravica po komplexnom prístupe, kde strategické investície sú kombinované s potrebnými štrukturálnymi reformami a s rozumnou konsolidáciou rozpočtu," uviedol. Podľa neho aj Slovensko potrebuje takýto zodpovedný, vyvážený prístup vlády na troch kľúčových pilieroch.

"Vláda Smeru-SD však odkladá dôležité štrukturálne reformy, pretože nie sú ani ľahké, ani populárne. Zdravotníctvo je zadlžené, upadá školstvo, veda a výskum, regionálne rozdiely narastajú, nezamestnanosť je dvojciferná a dlh krajiny rekordný. A k tomu rozsiahla korupcia a nízka vymožiteľnosť práva. Do takého prostredia sotva prídu strategické investície, zvlášť súkromné," dodal Figeľ.

Investičný balíček predpokladá vytvorenie Európskeho fondu pre strategické investície (EFSI). Vo fonde bude 21 miliárd zo strany Európskej komisie a Európskej investičnej banky (EIB), ďalšie zdroje sa očakávajú zo strany súkromných investorov a bánk. Za všetky štáty EÚ je identifikovaných 2000 možných projektov za 1,3 bilióna eur. Za Slovensko to je 125 projektov v približnej hodnote 29 miliárd eur.

Európska rada má dať dnes len politické "požehnanie" na vznik EFSI. Komisia predloží návrh príslušnej legislatívy v januári budúceho roka a k čerpaniu z Junckerovho investičného balíčka by malo prísť reálne v druhej polovici budúceho roka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu