Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Na Slovensku sa zhoršila demokracia: Môžu za to praktiky Smeru!

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Kvalita demokracie na Slovensku sa oproti minulému roku zhoršila. V hodnotení IVO Barometra poklesla oproti celkovému hodnoteniu za rok 2013 o 0,3 bodu a jej celoročný priemer tak dosiahol známku 3,2.

Súvisí to najmä s tým, že pôsobenie demokratických inštitúcií v niektorých oblastiach spoločnosti je ovplyvnené mocenským výkonom. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave to vyhlásil prezident Inštitútu pre verejné otázky (IVO) Grigorij Mesežnikov. Kvalitu demokracie, podľa Mesežnikova, počas roka zhoršovali najmä mocenské praktiky vládnej strany Smer-SD. "Je dosť nastavená na syndróm diktátu väčšiny," podotkol Mesežnikov. Ako uviedol, prejavovalo sa to napríklad pri neschválení programu mimoriadnych schôdzí v parlamente či zabráneniu opozície v plnení kontrolnej funkcie.

"Nikto nespochybňuje, že Smer-SD má legitímne právo na presadzovanie zákonov, ktoré tvoria súčasť vládneho programu. Sú však určité nedotknuteľné mechanizmy demokracie, ktoré sa musia dodržiavať, bez ohľadu na to, kto má väčšinu alebo menšinu," skonštatoval prezident IVO. Aby došlo k opätovnému zlepšeniu kvality demokracie podľa jeho slov netreba veľa. "Je k tomu potrebná len politická vôľa strany, ktorá ovláda väčšinu mocenských inštitúcií," spresnil.

Mesežnikov tvrdí, že z pohľadu celoročného hodnotenia sa potvrdila stagnácia indexu kvality demokracie. Mierne zlepšenie IVO zaznamenal v poslednom štvrťroku v oblasti demokratických inštitúcii a právneho štátu. V barometri dosiahla táto oblasť známku 3,25 čo je zlepšenie o 0,25 bodu oproti predošlému štvrťroku. "Zlepšenie prišlo v dôsledku pozitívneho pôsobenia ústavných inštitúcií, prezidenta a senátu Ústavného súdu SR, ktoré vyvažovali mocenské vychýlenia a excesy iných ústavných inštitúcii, vlády a parlamentu," vysvetlil Mesežnikov. Zhoršenie nastalo naopak v legislatíve, zo známky 2,75 na súčasnú 3,00. Dôvodom má byť čoraz častejšia účelová novelizácia právnych noriem v reakcii na aktuálny politický vývoj. "Takto bola novelizovaná dokonca aj ústava. Prístup zákonodarcov k ústave rozhodne nemožno hodnotiť ako zodpovedný a systémový, ako prístup adekvátny voči základnému zákonu štátu," uviedol prezident IVO.

V oblasti ľudských a menšinových práv i nezávislých médií nedošlo počas roka k žiadnym zmenám v hodnotení. Ľudské a menšinové práva dosiahli v barometri za posledný štvrťrok a celoročný priemer známku 3,50, nezávislé médiá 3,00. Kým v poslednom období bola v oblasti ľudských práv schválená konečná verzia celoštátnej ľudskoprávnej stratégie a vyhlásené referendum o ochrane rodiny, vývoj v médiách ovplyvňovala podľa IVO situácia súvisiaca s konsolidovaním pomerov po vstupe skupiny Penta ne mediálny trh.

"Z hľadiska tretieho sektora je jednou z najvýznamnejších udalostí v poslednom štvrťroku 2014 vymenovanie nového splnomocnenca vlády pre rozvoj občianskej spoločnosti. Stal sa ním Martin Giertl," povedal Mesežnikov, podľa ktorého to môže byť povzbudením najmä pre organizácie tretieho sektora. 

Cieľom projektu IVO Barometer je pravidelne hodnotiť stav kvality demokracie na Slovensku v piatich kľúčových oblastiach – demokratické inštitúcie a právny štát, legislatíva, ochrana a dodržiavanie ľudských menšinových práv, nezávislé médiá i médiá verejnej služby, občianska spoločnosť a tretí sektor. Hodnota známky IVO Barometra sa pohybuje na škále od 1,00 do 5,00, pričom 1,00 vyjadruje optimálny stav kvality demokracie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu