Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Pirátska jazda Poliakov: Súd rozhodol o poslednom z nich, ktorý má na tragédii najväčší podiel viny

Poliaci, ktorí zavinili dopravnú nehodu pri Dolnom Kubíne, sú na slobode. Zobraziť galériu (5)
Poliaci, ktorí zavinili dopravnú nehodu pri Dolnom Kubíne, sú na slobode. (Zdroj: Reprofoto/Noviny.sk, KR PZ Žilina,)

ŽILINA – Traja Poliaci, ktorí vlani na jeseň spôsobili tragickú haváriu na Orave tým, že sa naháňali na luxusných autách, sú na slobode. Vo štvrtok bol ako posledný prepustený Marčin, ktorý šoféroval Porsche Cayenne a čelne vpálil do oprotiidúceho vozidla. V aute sedel 57-ročný Štefan z Oravského Podzámku, nevinný otec, ktorý, prišiel o život.

O najstaršom z trojice cestných pirátov rozhodla sudkyňa Okresného súdu v Žiline. „Okresný súd Žilina rozhodol o prepustení obvineného z väzby na slobodu. Väzba bola nahradená prijatím písomného sľubu obvineného a prijatím peňažnej záruky vo výške 25-tisíc eur,“ povedala Lenka Belavá, hovorkyňa Krajského súdu v Žiline. Tomuto mužovi, ktorý má podľa polície na tragédii najväčší podiel viny, bola zároveň uložená povinnosť, že o každej zmene pobytu musí informovať políciu, prokuratúru alebo súd. Marčin teda môže odísť naspäť do Poľska, ale za obzvlášť závažný zločin všeobecného ohrozenia mu hrozí až 20-ročný trest odňatia slobody, informovali noviny.sk.

Na snímke Marčin.
Zobraziť galériu (5)
Na snímke Marčin.  (Zdroj: Reprofoto/Noviny.sk)

Do rodnej zeme sa vrátil 26-ročný Lukasz, ktorý viedol čierny mercedes. „Väzba bola nahradená prijatím peňažnej záruky vo výške 20-tisíc eur a prijatím písomného sľubu obvineného,“ uviedla Belavá. „On sa vyhol celej tej kolíznej situácii, takže u neho nebolo ani potrebné ho obmedzovať z hľadiska, či môže odísť domov do Poľska alebo musí zostať tu k dispozícii súdu,“ vysvetlil prokurátor Juraj Pikora.

Na snímke Lukasz.
Zobraziť galériu (5)
Na snímke Lukasz.  (Zdroj: Reprofoto/Noviny.sk)

Na Slovensku zostal 28-ročný Adam, vodič žltého ferrari. Poliak dal písomný prísľub, zložil kauciu vo výške 20-tisíc eur a jeho pohyb v Žilinskom kraji monitoruje elektronický náramok. „Väzba bola nahradená aj dohľadom probačného a mediálneho úradníka. Obvinenému boli uložené ďalšie obmedzenia a povinnosti,“ informovala hovorkyňa Krajského súdu v Žiline. Trest by mu mal byť ale zmiernený, taktiež by sa mal vrátiť do Poľska.

Na snímke Adam.
Zobraziť galériu (5)
Na snímke Adam.  (Zdroj: Reprofoto/Noviny.sk)

Upozorňujeme, že VIDEO zo zrážky nie je vhodné pre maloleté osoby a osoby s citlivou povahou.

Tragická dopravná nehoda sa stala 30. septembra 2018 pri Dolnom Kubíne. Jej okolnosti opísal žilinský policajný hovorca Radko Moravčík. Podľa jeho vyjadrenia 27-ročný Poliak viedol v smere od Dolného Kubína do Oravského Podzámku osobné auto značky Ferrari. Za ním viedol 42-ročný Poliak osobné auto značky Porsche Cayenne.


Čítajte aj: Tresty za šialenú jazdu smrti: Identita poľských pretekárov, FOTO novinár, podnikateľ a synáčik


„Obe vozidlá začali predchádzať pred nimi idúcu kolónu vozidiel v mieste, kde je to vodorovným dopravným značením zakázané. Následne vodič porsche narazil do pred ním idúceho ferrari, ktoré pribrzdilo a po náraze sa vrátilo do svojho jazdného pruhu. Vodič porsche sa už nestačil zaradiť do svojho jazdného pruhu a došlo k čelnej zrážke s protiidúcim osobným autom Škoda Fabia,“ uviedol.

Viac o téme: TrestDolný KubínPoliaci. Jazda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu