Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Tresty za šialenú jazdu smrti: Identita poľských pretekárov, FOTO novinár, podnikateľ a synáčik

Prípad ostro sledujú poľské médiá. Zobraziť galériu (11)
Prípad ostro sledujú poľské médiá. (Zdroj: Reprofoto/fakt.pl)

DOLNÝ KUBÍN – Nasadli do luxusných áut a vyrazili na Slovensko. Ich bezohľadná jazda stála život nevinného muža. Poľskí občania, ktorí dupli na plyn a nepozerali na predpisy, sa dnes ráno postavili pred sudcu v Dolnom Kubíne. Ten rozhodoval o tom, či zostanú za mrežami. Podľa poľských médií je medzi obvinenými novinár, syn bohatého podnikateľa a majiteľ diskotéky.

Verejnosti bolo od začiatku jasné, že Ferrari či Porsche si nemôže dovoliť len tak hocikto. Po tragédii, ktorá sa udiala v nedeľu v Dolnom Kubíne, poľské médiá postupne informujú o tom, kto vlastne sedel za volantom áut, ktoré sú pre „bežného smrteľníka“ akurát tak snom.

Poliaci na súde

Auto ako zbraň

Za Štefanom z Oravského Podzámku smúti celá dedina. Len pred rokom pochoval otca, pred tromi zas brata. Teraz chystá rodina pohreb pre neho. Z najbližších sa ho zúčastní len syn Michal (21), ktorého v osudný deň viezli rodičia do Žiliny, kde študuje. Matka a manželka Emília (50) totiž skončila po čelnej zrážke v nemocnici a lieči sa zo zranení.

Štefanovi sa stala osudnou nebezpečná jazda poľských vodičov. Podľa polície sa mali rútiť po trase od Rajeckých Teplíc až po Dolný Kubín, kde došlo ku kolízii.

Štefan zomrel počas prevozu do nemocnice.
Zobraziť galériu (11)
Štefan zomrel počas prevozu do nemocnice.  (Zdroj: Facebook/Dolný Kubín a Orava)

Ako došlo k čelnej zrážke? Trojica vodičov na Mercedese, Porsche a Ferrari si z cesty urobili pretekársku dráhu. Kolónu áut predbiehali aj napriek zákazu. Šofér Mercedesu sa stihol zaradiť.

„Následne vodič Porsche s vozidlom narazil do pred ním idúceho vozidla Ferrari, ktoré pribrzdilo a po náraze sa vrátilo do svojho jazdného pruhu,“ priblížil okolnosti žilinský policajný hovorca Radko Moravčík. Porsche sa však zaradiť nestihlo a nasledoval tvrdý náraz. Štefan nemal šancu havárii zabrániť.

Nekompromisná polícia

Napriek tomu, že verejnosť bola spočiatku skeptická, polícia v prípade tragickej nehody okamžite konala. Apelovala na verejnosť, aby im poskytli čo najviac dôkazov o bezohľadnej jazde vodičov. Vo štvrtok sa trojica postavila pred sudcu, ktorý rozhodoval o ich ďalšom osude.

Vodič Porsche, ktorý sa zrazil s autom, v ktorom sedela slovenská rodina, bude stíhaný väzobne. V prípade dokázania viny mu hrozia dva až päť rokov za mrežami. Zvyšní dvaja muži si môžu posedieť na šesť mesiacov až tri roky. Na konanie súdu si počkajú na slobode. Vodič Mercedesu navyše bude musieť zaplatiť kauciu 20-tisíc eur. Informoval o tom portál tvnoviny.sk.

Policajný prezident Milan Lučanský ale avizoval, že tresty môžu byť oveľa vyššie. "V rámci všeobecného ohrozenia im hrozí možno až desať až pätnásť rokov väzenia, lebo podľa nás to bol úmyselný trestný čin," povedal pre televíziu Markíza.

Kto šoféroval luxusné autá?

Podľa poľských médií je jedným z podozrivých novinár motoristického časopisu Lukasz K. (26). Sedel za volantom Mercedesu, ktorý však nevlastnil. Zapožičali mu ho na testovaciu jazdu.

Strašná nehoda pri Dolnom Kubíne
Hovorkyňa spoločnosti Mercedes-Benz Poľsko sa vyjadrila, že nemajú priamy vplyv na to, ako sa s modelmi zaobchádza. Dokonca zvažujú, že po tragédii zmenia pravidlá. "V jednom sme si istí: testovanie maximálnych možností "áut snov" sa má uskutočniť na trati, nie na verejnej ceste," uviedla v mene spoločnosti. 

Sme šokovaní škandalóznym a neúctivým správaním poľských vodičov. Neexistuje žiadne ospravedlnenie pre správanie, ktoré ohrozuje zdravie a život účastníkov cestnej premávky," vyjadrila sa.

Polícia žiada občanov, ktorí
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: KR PZ Žilina)

Lukasz podľa portálu wiadomosci.wp.pl patril k automobilovým nadšencom. Na jeho Instagrame, ktorý je v súčanosti nedostupný, podľa webu publikoval fotografie zo zhromaždení, ktoré organizovali pre bohatých majiteľov luxusných vozidiel. Autá mali pritom testovať na cestách v Poľsku aj po celej Európe.

Druhý muž, Adam Sz. (27), je podľa poľských médií synom obchodníka, ktorý pôsobí na vysokom poste vo veľkom polygrafickom závode v Poznani. Rodina má podnikať aj v oblasti biopalív. Luxusné žlté Ferrari mal vraj požičané od otca. Spomínaný poľský portál sa skontaktoval aj s firmou, v ktorej mladík pôsobí. Zamestnanci potvrdili, že do práce sa po víkende nevrátil. Na webe tablica-rejestracyjna.pl Adama dokonca "povýšili" na prvé miesto ako najhoršieho vodiča v Poľsku pre rok 2018. 

Polícia žiada občanov, ktorí
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: KR PZ Žilina)

Tretí muž, Marcin L. (42), mal viesť Porsche Cayenne a hrozí mu najvyšší trest. Jeho osoba je pre verejnosť najmenej známa, pravdepodobne by však malo ísť o majiteľa podniku a diskotéky na severovýchode Poľska. V meste má vraj dobrú povesť. Sponzoruje tím mladých futbalistov, nedávno tiež odovzdal balíčky deťom z chudobných rodín. Viac o prípade sa dočítate TU.

Viac o téme: NehodaSúd PoliaciDolný Kubín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu