Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slováci a Česi z čínskeho Wu-chanu sú už v Európe: Prileteli do Francúzska

(Zdroj: TASR/Frank Rumpenhorst/dpa via AP)

PARÍŽ - Dvaja Slováci, skupina piatich Čechov a ďalší Európania, ktorí pre šírenie nového koronavírusu požiadali o evakuáciu z Číny, prileteli v nedeľu popoludní z mesta Wu-chan do južného Francúzska. Česi a Slováci budú pokračovať do Bruselu, kde ich vyzdvihne český vládny špeciál Jak-40 a prevezie do Prahy. Na palube bude aj epidemiológ. Informoval o tom český spravodajský portál iDNES.cz.

Z letiska v pražskej časti Ruzyně skupinu Čechov transportuje sanitka do Nemocnice na Bulovke, kde sú pripravené izby v karanténe, a po dvoch Slovákov si prídu lekári zo Slovenska. "Po dohode so slovenskou vládou sme ponúkli v českom špeciáli z Bruselu tiež dve miesta pre slovenských občanov," povedal v nedeľu už skôr český minister zahraničných vecí Tomáš Petříček. Francúzsky špeciál vzlietol zo stredočínskeho Wu-chanu, uzavretého epicentra šírenia nového koronavírusu, ráno po 02.00 h SEČ, a skoro popoludní pristál na vojenskom letisku na juhu Francúzska.

Agentúra AP napísala, že stroj A380 mal pristáť na vojenskej základni v meste Istres. Podľa predstaviteľov žiadny pasažier lietadla nemal pri odlete z Wu-chanu príznaky koronavírusu. Medzi cestujúcimi boli okrem Čechov a Slovákov tiež Francúzi, Belgičania, Holanďania, Dáni a niekoľko občanov afrických krajín, dodala AP. Po medzipristátí mal stroj pokračovať na vojenské letisko Melsbroek pri Bruseli.

Tam Česi a Slováci presadnú na český špeciál Jak-40. Odlet z Bruselu bude medzi 18.00 h až 20.00 h, uviedol pre iDNES.cz hovorca českého ministerstva obrany Jan Pejšek. V lietadle bude epidemiológ, ktorý Čechov a Slovákov na mieste vyšetrí. Posádka bude mať na palube aj ochranné prostriedky a použijú sa v prípade, že tak rozhodne epidemiológ.

Český špeciál priletí na Terminál 4 ruzyňského letiska, ktorý má v prevádzke ministerstvo obrany a je vyhradený pre štátne dôležité lety. Českí pacienti ostanú v Nemocnici na Bulovke dva týždne na pozorovanie a ak sa u nich vírusové ochorenie neprejaví, z nemocnice ich prepustia, informoval portál iDNES.cz.

Maďari evakuovaní z Číny sú už vo Francúzsku

Siedmi občania Maďarska, ktorí požiadali o evakuáciu z Číny, sú už vo Francúzsku a sú v dobrom zdravotnom stave, informovala v nedeľu popoludní agentúra MTI odvolávajúc sa na správu francúzskej televíznej stanice BFM.  Hovorca maďarského ministerstva zahraničných vecí Tamás Menczer povedal, že evakuovaní Maďari sú zdravotne v poriadku a nemajú žiadne príznaky nákazy.

Z budapeštianskeho letiska, kam prileteli z juhofrancúzskej vojenskej základne Istres maďarským vojenským špeciálom, skupinu sprevádzanú lekárom a zdravotníkmi mali previezť dve vozidlá maďarskej záchranárskej služby OMSZ do Juhopeštianskej nemocnice Centrum. Tam ich izolujú na 14 dní v karanténnej budove centra hematológie a infektológie.

Viac o téme: FrancúzskoSlováciEurópaČesiKoronavírusWu-chan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu