Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Výstavba nemocnice vo Wu-Chan rýchlo napreduje: VIDEO Obrovský pokrok za štyri dni

Výstavba nemocnice vo Wu-Chan rýchlo napreduje Zobraziť galériu (3)
Výstavba nemocnice vo Wu-Chan rýchlo napreduje (Zdroj: Repro foto Weibo.com/人民日报)

WU-CHAN - Vo výstavbe rýchlo napredujú. V stredočínskom meste Wu-chan, odkiaľ sa začal šíriť nový koronavírus, budujú od piatku nemocnicu zameranú na liečbu pacientov, ktorí sa ním nakazili. Dostavať by ju mali už 3. februára, pričom po štyroch dňoch už stojí prvá budova. Okrem toho majú postaviť ešte ďalšie tri nemocnice.

Neuveriteľné zábery s časovým odstupom zachytili prvú špecializovanú nemocnicu pre pacientov nakazených koronavírusom od Wuhan, ktorá sa začala formovať už po štyroch dňoch výstavby. Informoval o tom Daily Mail. Koronavírus podľa najnovších bilancií zabil najmenej 81 ľudí, infikovaných je viac ako 2 800 prípadov a rozšíril sa do 14 ďalších krajín a regiónov. 

Úrady nariadili štyrom stavebným spoločnostiam, aby zdravotnícke stredisko v štvrti Caidian dokončili za týždeň. Daná nemocnica bude v štýle zariadenia, ktoré postavili v Pekingu počas epidémie syndrómu akútneho respiračného zlyhania (SARS) z rokov 2002 - 2003, a bude mať kapacitu tisíc lôžok. Vznikne na pozemku veľkom 25-tisíc štvorcových metrov a dokončiť by ju mali 3. februára. Druhé zariadenie s 1 300 lôžkami sa má dokončiť do dvoch týždňov. 

Čína stavia v zúfalej snahe obmedziť šírenie život ohrozujúcej choroby najmenej štyri špecializované nemocnice. Vo Wu-chan pritom od soboty súbežne vzniká okrem vyššie spomínanej aj ďalšia nemocnica pomenovaná Lej-šen-šan, ktorá by mala mať kapacitu 1300 až 1500 lôžok. Jej dokončenie je plánované na 5. februára. Okrem týchto dvoch nemocníci sa postavajú ešte dve ďalšie zariadenia, jeden v neďalekom meste Huanggang a jeden v Zhenzhou v centrálnej čínskej provincii Henan.

Podľa najnovších informácií robotníci v čínskom meste Wu-chan, dokonca dokončili po štyroch dňoch práce prvú z budov novovznikajúcej nemocnice. Na obrázkoch a videách zo stavby sú vidieť desiatky bagrov a nákladných vozidiel, medzi ktorými sa pohybujú stovky robotníkov a inžinierov v reflexných vestách. Pracuje sa nepretržite 24 hodín denne, na jednej smene sa môže podieľať až 2000 ľudí naraz.

Výstavba nemocnice vo Wu-Chan
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Repro foto Weibo.com/人民日报)

Čínska národná rozvojová a reformná komisia (NDRC) plánuje investovať 300 miliónov juanov (vyše 39 miliónov eur) do výstavby nemocníc vo Wu-chane, ktoré slúžia pacientom postihnutým koronavírusom. Informovala o tom v pondelok Reuters s odvolaním sa na oficiálnu tlačovú agentúru Xinhua.

Nemocnice postavená v Pekingu v roku 2003 je stále považovaná za najrýchlejšie postavenú na svete. Po týždni prác vyrástlo na predtým prázdnej parcele zariadenie so záchodmi na každom oddelení vybavenej röntgenom či výpočtovým tomografom (CT). V nemocnici bola tiež jednotka intenzívnej starostlivosti a laboratórium. Lekári v nej ošetrili sedminu všetkých nakazených vírusom SARS.

Viac o téme: VýstavbaNemocniceČínaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu