Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO V Bratislave vzniká špičková nemocnica za 240 miliónov eur: Dokončiť sa má budúci rok

Takto bude vyzerať nová nemocnica na bratislavských Boroch Zobraziť galériu (6)
Takto bude vyzerať nová nemocnica na bratislavských Boroch (Zdroj: nova-nemocnica.sk)

BRATISLAVA - Nemocnica na bratislavských Boroch by mala odštartovať prevádzku začiatkom roka 2022. Najväčšia súkromná investícia do zdravotníctva sa vyšplhá na 240 miliónov eur. V stredu o tom informovala komunikačná špecialistka ProCare a Svet zdravia Jana Fedáková prostredníctvom tlačovej správy.

V nemocnici novej generácie Svet zdravia Bory má byť už v nadchádzajúcich týždňoch ukončená hrubá stavba celkovo päťpodlažnej budovy. O prácu v novej nemocnici už zároveň prejavilo záujem 1 200 uchádzačov, pričom nemocnica celkovo ponúka 1 200 pracovných pozícií. Z tohto počtu bude približne 250 lekárov a 800 sestier a ošetrovateľov.

Stavba nemocnice v januári 2020
Zobraziť galériu (6)
Stavba nemocnice v januári 2020  (Zdroj: nova-nemocnica.sk)

Prvé oficiálne výberové konania, ktoré sa budú týkať ošetrovateľských manažérskych pozícií, odštartujú v marci. Tento rok nemocnica tiež naberá aj prvú časť technických pracovníkov. "Projekt napreduje podľa plánu po všetkých stránkach. Náš cieľ vybudovať špičkovú koncovú nemocnicu pre všetkých pacientov a poskytovať plánovanú i akútnu zdravotnú starostlivosť na najvyššej európskej úrovni hradenú z verejného zdravotného poistenia sa nemení," uviedol generálny riaditeľ siete nemocníc a polikliník ProCare a Svet zdravia Vladimír Dvorový.

Práce sa začali v roku 2018

Projekt získal právoplatné stavebné povolenie v lete 2018 a s kompletnou prípravou územia sa začalo v druhej polovici roka. Dnes je už kompletne ukončené prvé podzemné podlažie a tri nadzemné podlažia. "V minulom roku sme sa sústredili na výstavbu železobetónového skeletu, teda hrubej stavby a jej posledné štvrté nadzemné podlažie je momentálne rozpracované na 90 percent. Ukončené by malo byť v nadchádzajúcich týždňoch, predpokladáme, že už v priebehu budúceho mesiaca, čo je plne v súlade s naším stavebným harmonogramom," informoval projektový riaditeľ Nemocnice novej generácie Svet zdravia Bory Ján Klimko.

Projektový riaditeľ Nemocnice novej generácie Svet zdravia Bory Ján Klimko
Zobraziť galériu (6)
Projektový riaditeľ Nemocnice novej generácie Svet zdravia Bory Ján Klimko  (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

Po ukončení hrubej stavby sa následne začne s realizáciou piateho nadzemného podlažia, ktoré bude technickým podlažím. V rovnakom čase sa začnú aj práce na vybraných strechách a častiach fasády. Technické podlažie by malo byť ukončené v máji tohto roku. Získanie kolaudačného rozhodnutia je plánované v poslednom kvartáli roku 2021.

Nemocnica má mať špičkové vybavenie

Prvá koncová nemocnica siete Svet zdravia má mať 14 operačných sál, urgentný príjem novej generácie, osem intímnych pôrodných izieb namiesto boxov, robotickú prípravovňu liekov, zdravotnú starostlivosť organizovanú v multidisciplinárnych programoch, inovatívne procesy a moderné rádiodiagnostické vybavenie či jednolôžkový štandard pre pacienta.

VIDEO V Bratislave vzniká
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: nova-nemocnica.sk)

Nemocnica bude zastrešovať takmer všetky medicínske odbory. Nosnú činnosť však bude tvoriť šesť hlavných klinických interdisciplinárnych programov, na ktorých sa budú podieľať odborníci viacerých špecializácií. Patrí medzi nich starostlivosť o matku a dieťa, srdcovocievne ochorenia, cievne mozgové ochorenia, onkologické ochorenia, úrazové lekárstvo a program pre poruchy metabolizmu a trávenia. V novej nemocnici sa však budú liečiť aj všetky bežné choroby, čiže i cukrovka, vysoký krvný tlak alebo žlčníkové ťažkosti.

Bude mať vyše 400 lôžok

Päťpodlažná budova nemocnice je navrhnutá s vysokým dôrazom na efektivitu prevádzky. Na prvom nadzemnom podlaží budú sústredené predovšetkým ambulancie, diagnostika, urgentná starostlivosť, centrálny odber laboratórnych vzoriek, pracovisko dialýzy, hlavná recepcia a obchodné prevádzky.

VIDEO V Bratislave vzniká
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: nova-nemocnica.sk)

Na druhom zriadia operačné sály, pôrodnicu, oddelenia intenzívnej starostlivosti a pracoviská jednodňovej starostlivosti so samostatnou recepciou. Na treťom a štvrtom podlaží budú umiestnené lôžkové oddelenia a piate bude tvoriť technické zázemie budovy.

Na jedinom podzemnom podlaží budú sústredené činnosti nukleárnej medicíny a rádioterapie, podporné zdravotnícke a logistické prevádzky, školiace centrum a kuchyňa. Na streche budovy zriadia heliport. Nemocnica bude mať vyše 400 lôžok. Ročne plánuje uskutočniť 35-tisíc hospitalizácií a 350-tisíc ambulantných vyšetrení.

Viac o téme: NemocnicaBory
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu