Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Laufer (80) už 87 dní v kóme: Obrovský strach z prebudenia... Mohlo by to dopadnúť takto!

Josef Laufer je už celých 87 dní v kóme. Zobraziť galériu (4)
Josef Laufer je už celých 87 dní v kóme. (Zdroj: Miloš Schmiedberger)

PRAHA - V marci podstúpil Josef Laufer (80) operáciu, ktorá mala byť banálna, no skončil v bezvedomí. Známy český herec a spevák leží v pražskej Nemocnici Na Homolke v kóme už celých 87 dní... A lekári sa boja jeho prebudenia - nemuselo by to totiž dopadnúť dobre!

Hviezda komédie Kameňák, Josef Laufer, leží v kóme už celých 87 dní. V marci totiž podstúpil zdanlivo banálnu operáciu kvôli nedoliehaniu chlopne. Tento zákrok sa mu však stal osudným... A lekári sa obávajú aj momentu, kedy sa česká hviezda preberie. Mohol by totiž skončiť vo vegetatívnom stave, v ktorom by zotrval aj niekoľko rokov. 


Hviezda z Kameňáku bojuje v nemocnici o život: Zástava srdca!


„Vo vegetatívnom stave pacient nie je v bezvedomí, ale nevníma. Laicky povedané, akoby bol v kóme. V tomto stave naozaj môže zotrvať aj niekoľko rokov bez akejkoľvek zmeny až do úplného konca,“ povedal českému Aha! jeden z lekárov. V prípade Laufera by išlo tak o jeden z úplne najhorších scenárov.

Josef Laufer stvárnil v Kameňáku Lea Kohna.
Zobraziť galériu (4)
Josef Laufer stvárnil v Kameňáku Lea Kohna.  (Zdroj: Tv Nova)

87 dní je už dosť dlhá doba na zotavenie organizmu. Jeho prebudenie však, bohužiaľ, nemôže nikto ovplyvniť, to je iba na pacientovi. Na rozdiel od umelého spánku, ktorý môžu riadiť lekári. Zákrok, ktorý Laufer podstúpil, pritom prebehol bez akýchkoľvek komplikácií, spevák sa však dodnes neprebral z anestézie. 

V podobnom stave skončil pred rokmi aj slávny maliar Kája Saudek. Zaskočilo mu sústo v krku, začal sa dusiť a mozog sa na pár minút prestal okysličovať. V nemocnici potom ležal vo vegetatívnom stave. Občas hýbal končatinami, no na podnety okolia vôbec nereagoval. Takto zotrval celých 9 rokov. Nakoniec jeho oslabený organizmus podľahol chrípke.

Čo je to vegetatívny stav?

Je to zvláštny typ poruchy vedomia. Pacient má zachované niektoré funkcie ako dýchanie, srdcovú akciu, jeho oči sledujú okolie, no zrakové vnemy nevníma. Nedokáže žuť, ani prehĺtať, ani komunikovať. 

Viac o téme: Josef Laufer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu