Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Predaj Markízy za závratnú sumu: Kúpi ju tento Čech!

Predaj Markízy sa stáva skutočnosťou. Zobraziť galériu (4)
Predaj Markízy sa stáva skutočnosťou. (Zdroj: TV MARKÍZA)

BRATISLAVA - O osude obľúbenej súkromnej televízie Markíza je rozhodnuté. Jej súčasný majiteľ spustil proces predaja a obchod priklepol českému podnikateľovi Petrovi Kellnerovi. Za balík tridsiatich televíznych staníc zaplatí miliardy.

Americká spoločnosť CME, ktorá Markízu, spolu s ostatnými televíziami vlastní, uvažovala nad predajom už dlhší čas. Záujem o kúpu Markízy v minulosti prejavila napríklad finančná skupina Penta či súčasný český premér Andrej Babiš. Americký majiteľ však trval na predaji nielen populárnej slovenskej stanice, ale celého balíka, ktorý zahŕňa aj televízie v Bulharsku, Rumunsku, Slovinsku, či obľúbenú českú stanicu TV Nova a jej dcérske stanice.

Markíza po rokoch mení majiteľa. Kúpiť ju má najbohatší Čech Petr Kellner.
Zobraziť galériu (4)
Markíza po rokoch mení majiteľa. Kúpiť ju má najbohatší Čech Petr Kellner.  (Zdroj: SITA)

Po niekoľkých rokoch si však balík nájde nového majiteľa. Tým by mal byť najbohatší muž v Českej Republike, Petr Kellner. Ten je vlastníkom skupiny PPF, pod ktorú spadajú napríklad mobilný operátor O2 Slovensko a O2 Czech Republic, online obchod Mall Group, či Air Bank. Spolu so slovenskými stanicami Markíza, Doma a Dajto a českou Novou či Nova Cinema, pribudne do Kellnerovho nákupného košíka dovedna tridsať televíznych staníc.

„Táto transakcia, ktorá je vyvrcholením tohto úsilia, je pre našich akcionárov tým správnym a uspokojujúcim vyústením jedného z najúspešnejších obratov v podnikaní poprednej mediálnej spoločnosti v rámci nedávnej doby. Teší nás, že skupina PPF so silnými výsledkami ako prevádzkovateľa podnikateľských aktivít v mnohých odvetviach, zdieľa náš pohľad na dôležitosť lokálneho obsahu a jeho schopnosť prilákať k televíznym obrazovkám veľké množstvo divákov.“ uviedla televízia v tlačovej správe.

 

Markíza patrí na Slovensku k najsilnejším televíznym staniciam.
Zobraziť galériu (4)
Markíza patrí na Slovensku k najsilnejším televíznym staniciam.  (Zdroj: Vlado Benko)

Suma za tento balík, na ktorej sa spoločnosti dohodli, sa vyšplhala na závratných 2,1 miliardy amerických dolárov. Či si Kellner balíček napokon nechá, alebo sa ho neskôr rozhodne ďalej speňažiť, a čo bude zmena znamenať pre zamestnancov a v neposlednom rade i divákov, zatiaľ známe nie je.

Viac o téme: Markíza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu