Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Blíži sa ďalší súd v kauze miliónových zmeniek: Markíza si verí, neúspech nepripúšťa

(Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Vlastník televízie Markíza, mediálna skupina Central European Media Enterprises (CME), si v zmenkovom súdnom spore verí. V účtovníctve svojich firiem totiž ani napriek prebiehajúcemu súdnemu konaniu nevytvorila žiadne rezervy pre prípadný verdikt v neprospech televízie.

Slovenské súdy pritom aktuálne vedú konania vo veci štyroch zmeniek, ktorých celková nominálna hodnota predstavuje 69 miliónov eur. „Vzhľadom na fakty a okolnosti týchto prípadov sme neakumulovali žiadne zdroje v súvislosti s týmito pohľadávkami,“ konštatuje v správe pre investorov spoločnosť CME. Pojednávanie v kauze televíznych zmeniek bude pokračovať už koncom októbra.

Obžalobe z obzvlášť závažného zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov a zo zločinu marenia spravodlivosti v tomto prípade čelia väzobne stíhaný podnikateľ Marian Kočner a bývalý riaditeľ televízie Markíza Pavol Rusko. Trestnému procesu predchádzala séria občianskoprávnych pojednávaní, v rámci ktorých Kočner požadoval vyplatenie zmeniek údajne vystavených v roku 2000 a splatných po 15 rokoch. Žalovaným v prvom rade bol Pavol Rusko. Keďže ten uviedol, že na vyplatenie nemá potrebné finančné prostriedky, zaplatiť by ich musela spoločnosť Markíza - Slovakia ako žalovaný v druhom rade.

Markíza dlhodobo spochybňuje pravosť zmeniek a najmä tvrdenie, že boli podpísané v roku 2000. Taktiež argumentovala, že Pavol Rusko pri predaji svojho vlastníckeho podielu v spoločnosti kupujúcim zatajil podpis zmeniek a tie neboli registrované v účtovných dokladoch. Takisto podľa Markízy neevidovali vlastníctvo zmeniek ani spoločnosti Mariana Kočnera, ktoré ich údajne vlastnili, konkrétne Inkasný servis a neskôr Správa a inkaso zmeniek. Markíza sa tiež odvoláva na znalecký posudok vypracovaný Národnou kriminálnou agentúrou, ktorý spochybňuje, že zmenky boli podpísané v roku 2000.

Central European Media Enterprises prevádzkuje televízne stanice v piatich krajinách strednej a východnej Európy. Spoločnosť v júli 2007 odkúpila 20 % v TV Markíza od spoločnosti Media Invest, spol. s r. o. CME informovala, že touto transakciou sa stala 100-percentným vlastníkom spoločnosti Markíza - Slovakia, spol. s r. o. ktorá je prevádzkovateľom licencie na vysielanie TV Markíza. Okrem samotnej televízie Markíza na Slovensku prevádzkuje aj televízie Doma, Dajto a Markíza International.

Viac o téme: SporZmenkyRezervyMarkízaCME
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu