Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

MIMORIADNE Najbohatší Čech Petr Kellner prišiel po nehode vrtuľníka o život!

Petr Kellner
Petr Kellner (Zdroj: PPF)

JUNEAU/PRAHA - Nový týždeň začína veľmi ostro. Krátko pred sviatkami Veľkej noci totiž o život náhle prišiel najbohatší Čech Petr Kellner. Ten mal totiž podľa najnovších informácií zahynúť pri nehode vrtuľníka na Aljaške spolu so skupinou ďalších štyroch ľudí.

Aktualizované 9:49 - Analýza nehody americkou políciou

Americká polícia už medzičasom zverejnila dokument o nehode.

Miesto: Ľadovec Knik

Typ udalosti: Nehoda helikoptéry

Aljašská Národná garda a dobrovoľníci z Aljašskej záchrannej horskej služby vyslobodili obete z miesta nešťastia vrtuľníka v blízkosti ľadovca Knik. Pozostalí boli informovaní a obete boli identifikované ako:

- 52-ročný Gregory Harms z Colorada

- 56-ročný Petr Kellner z Českej republiky

- 50-ročný Benjamin Larochaix z Českej republiky

- 38-ročný Sean McManamy z Girdwood na Aljaške

- 33-ročný Zachary Russell z Anchorage na Aljaške (pilot)

Zranený pasažier zostáva vo vážnom ale stabilizovanom stave v nemocnici v oblasti Anchorage. Vrtuľník bol typu Airbus AS350B3 patriaci firme Soloy Helicopters z Wasilly na Aljaške. Má sa za to, že skupina v oblasti lyžovala, venovala sa heliskiingu (nechávala sa na lyžovanie vysadiť vrtuľníkom, pozn. red.). Národný úrad pre bezpečnosť v doprave (NTSB) bude príčinu havárie vyšetrovať. Zosnulí boli vydaní súdnemu lekárovi štátu Aljaška. Dočasné obmedzenia letov v oblasti ľadovca Knik bolo zrušené.

Aljašská polícia by chcela poďakovať dobrovoľníkom z Aljašskej záchrannej horskej služby za pomoc pri záchrannej operácii.


O nehode píše zahraničný portál Anchorage Daily News. Okrem 56-ročného Kellnera mali prísť o život ďalší štyria ľudia a jeden bol s vážnymi zraneniami prevezený do nemocnice v meste Anchorage. Vrtuľník sa mal pritom zrútiť už v sobotu. Najbohatší Čech Kellner vlastnil skupinu PPF a tiež televízne stanice TV Markíza a TV Nova. Pod jeho vlastnístctvo patrila aj česká a slovenská verzia operátora O2 a pôžičková spoločnosť Home Credit. Kellner, ktorý po sebe zanechal štyri deti, sa narodil v roku 1964 v Českej Lípe.

Vo výročnej správe magazínu Forbes za rok 2020 zostával Kellner stále s veľkým náskokom najbohatším Čechom v krajine - 293 miliárd českých korún (10,7 miliardy eur). Oproti rebríčku z roku 2019 to bolo o 57 miliárd českých korún menej.

Tím z Aljašského záchranného koordinačného centra bol podľa ADN vyslaný na miesto havárie v sobotu krátko po 22:00, informovali o tom hneď po tom, čo štátni vojaci dostali hlásenie o oneskorom príchode vrtuľníka a nájdení istých úlomkov, pravdepodobne z havárie. Eurocopter AS50 podľa všetkého havaroval asi 80 kilometrov východne od Anchorage. Nehoda sa mala stať o 18.35 h. Tvrdí to Federálny letecký úrad. Úrady tvrdia, že miesto havárie bolo blízko ľadovca Knik.

Zahynul aj ďalší občan z Českej republiky

Obete boli identifikovane v nedeľu večer ako 52-ročný obyvateľ Colorada Gregory Harms, 56-ročný obyvateľ Českej republiky Petr Kellner, 50-ročný obyvateľ Českej republiky Benjamin Larochaix, 38-ročný obyvateľ Girdwoodu Sean McManamy a pilot, 33-ročný obyvateľ Anchorage Zachary Russell. Príčiny havárie v súčasnosti vyšetruje Národný úrad pre bezpečnosť dopravy. 

Záchranný tím po príchode na miesto nehody našiel päť obetí z vrtuľníka a jedného, ktorý prežil. Následne bol prevezený na lekársku starostlivosť. „Preživší zostáva vo vážnom, ale stabilizovanom stave a je mu poskytovaná lekárska starostlivosť v nemocnici v Anchorage,“ tvrdia štátni vojaci.

Viac o téme: NehodaHelikoptéraSmrťAljaškaPetr Kellner
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu